Merko: tehnilise järelevalve amet ei ole andnud hinnangut laevaringu põhjustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solarise keskus.
Solarise keskus. Foto: Uwe Gnadenteich

AS Merko Ehitus juhatuse liige Andres Agukas rõhutas, et tehnilise järelevalve amet (TJA) ei ole uurimisel andnud hinnangut laevaringu põhjustele.

Aguka sõnul on TJA näpuga järge ajades uurinud võimalikke formaalseid ehitus- ja projekteerimisprotsessi rikkumisi. Antud hinnangu kohaselt on rikkumisi toime pannud nii projekteerijad, ehitajad, keskuse omanik, omanikujärelevalve kui ka Tallinna linn. Seega kõik asjaosalised.

TJA-i hinnang tugineb tema väitel seisukohale, et ripplagede projektid oleksid pidanud sisalduma juba Solarise keskuse ehitusloa projekti koosseisus. Merko peab nimetatud seisukohta absurdseks, sest see on vastuolus nii kehtiva ehitusseaduse kui ka senise ehitus- ja kasutuslubade andmise praktikaga.

Merko viitab ka asjaolule, et hoone ehitusloa aluseks olnud projekti ei koostanud Merko ja Skanska, seega ei olnud ka vastava ripplae projekti koostamine nende kohustuseks.  
 
Agukas viitas sellele, et Solarise laevaringu tegelikke põhjusi on uurinud hoopis Tallinna Tehnikaülikooli ehitiste projekteerimise instituut. TTÜ 26. märtsi uuringu kohaselt ei ole lae varingu põhjuste hulgas lae projekteerimisviga. Uuringus tuuakse laevaringu põhjustena esile hoone ventilatsioonisüsteemi poolt tekitatud rõhkude erinevust ja kinosaali helisüsteemi poolt tekitatud lubamatut resonantsi.
 
Vastav uuring on olemas ka Solarise keskusel. Merkole jääb arusaamatuks, miks süüdistab Solarise keskus ehitajaid ajakirjanduse vahendusel, esitades asjaoludest moonutatud pildi. Merko hinnangul oleks ka TJA pidanud TTÜ uuringut arvesse võtma.
 
Merkole jäävad Agukase sõnul arusaamatuks ka Solaris keskuse väited 7 miljoni kroonisest kahjust. Nimetatud kahjunõue koosneb suures osas keskuse meedia- ja peokuludest, sest ehitajad on taastanud laed oma kuludega.
 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles