Politsei: öörahurikkuja korterisse siseneme vaid äärmisel vajadusel

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korteri aknad. Illustreeriv foto.
Korteri aknad. Illustreeriv foto. Foto: Liis Treimann

Tallinncity poole pöördus lugeja, kelle kortermaja vahetus läheduses paiknevasse Europarki parklasse oli pargitud sõiduauto, mille alarm pärast pimeda tulekut terve möödunud nädala häiresse läks. Majaelanikud pöördusid küll politseisse, küll Europarki poole, kuid mõlemalt tuli vastuseks, et omanik sõitis Soome ja midagi ei anna teha.

Europarki infotelefonilt öeldi, et auto on pargitud ja parkimise eest on makstud ning seal ettevõtte huvi lõpeb. Auto äravedamiseks ei näinud ei Europark ega ka politsei mõistlikku põhjust. Seadusest tulenevalt viidaks auto ära vaid juhul, kui see häiriks liiklust või oleks kellelegi eluohtlik.

«Töötava signalisatsiooni väljalülitamiseks tuleks siiski saada ühendust auto omanikuga. Seda ka politsei teeb, kui meieni jõuab info selle kohta, et kellegi auto signalisatsioon töötab lakkamatult, häirides sellega teiste rahu. Kui omanikuga ühendust ei saa, siis paraku ei ole ka politseil õigus kellegi vara rikkuda ja n-ö jõuga autosse siseneda, et signalisatsioon maha võtta,» edastas politsei- ja piirvalveameti põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich.

Et saada selgust, kas seadus käitub ühtviisi kõigil sarnastel juhtudel, edastasime politseile hüpoteetilise juhtumi: korteriomanik sõidab Soome nädalaks, aga unustab tööle äratuse hommikul kell 5, millega käivitub kodukinosüsteem ning see häirib majas elavaid inimesi (korteri elektrikapp asub korteris sees).

Ka siin käituks politsei sarnaselt. «Sama kehtib ka korteris töötava kodukinosüsteemiga. Politsei saab siseneda kellegi eluruumi või valdusesse omaniku või elaniku loal. Kui aga korrakaitsjatel on alust arvata, et kellegi elu või tervis võib olla ohus, on politseinikel õigus siseneda omaniku loata tema ruumidesse mis tahes kellaajal,» edastas Uldrich.

Politsei kinnitusel teeb üldjuhul enamik öörahurikkujatest politseiga koostööd ning avab politseinikele uksed. Kui aga koostööd ei teha ja kui on eelnenud mitmed hoiatused ning rahurikkuja endiselt ümberkaudseid elanikke oma tegevusega häirib (siinkohal peab politsei oluliseks just inimeste tegevust, alarm või töötav kodukinosüsteem ei käi siia alla), on praktikas tulnud ette ka kordi, mil on korterisse sisenetud, et tagada majaelanike üldine kodurahu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles