Mõrvarile määratud eluaegne vangistus jõustus lõplikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Bogdanov
Oleg Bogdanov Foto: kaader Reporter.ee videost

Oma äia mõrvamise eest eluaegse vangistuse saanud Oleg Bogdanovi karistamine jõustus täna lõplikult, kuna riigikohus ei võtnud tema kaitsja kassatsioonkaebust menetlusse.

Viimati tegid kohtud Bogdanovi süüasjas otsuse septembri lõpus, kui Tallinna ringkonnakohus jättis talle mõrva eest määratud eluaagse vangistuse jõusse. Selle otsuse peale esitaski Bogdanovi kaitsja kasstasioonkaebuse, mida aga riigikohus esmaspäeval menetlusse ei võtnud.

Harju maakohus mõistis Bogdanovile eluaegse vangistuse mai alguses, kuna olles süüdi mõistetud oma eksnaisele laskehaavadega raskete tervisekahjustuste tekitamises, jätkas mees kuritegude sooritamist ning mõrvas oma äia.

Süüdistuse järgi tappis Oleg Bogdanov mullu 26. oktoobri pärastlõunal Tallinnas Peterburi teel asuva maja juures ehk avalikus kohas noalöökidega julmal ja piinaval viisil oma 1948. aastal sündinud endise äia. Uurimisandmeil oli kuriteo motiiviks kättemaks omavahelistes ja perekondlikes suhetes tekkinud pingete eest.

Samuti süüdistas prokurör Bogdanovit selles, et vahetult pärast kahtlustatavana kinnipidamist, olles konvoeeritud patrullpolitseinike poolt politseibussi, ähvardas ta tervisekahjustuse tekitamisega ja tapmisega ohvri poega, kes oli saabunud sündmuskohale.

Bogdanovi on varem kriminaalkorras karistatud ühel korral, seda oma endisele abikaasale raske tervisekahjustuse tekitamise eest. Nimelt leidis Harju maakohus mullu juulis, et Bogdanovi süü eluohtlike tervisekahjustuste tekitamises on tõendatud ja mehel tuleb selle eest seitse aastat trellide taga viibida. Samas mõistis kohus Bogdanovi õigeks tulirelvade ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, kuna kohtu hinnangul tekkisid mehe süü osas kahtlused.

Oleg Bogdanov võttis kohtus täielikult omaks, et tekitas naisele raskeid tervisekahjustusi, samas eitas oma süüd kahe ebaseadusliku kärbiku ja laskemoona omamises. Kohtus kõlanud tunnistused andsid aimu sellest, et tulistamiseni viinud tülini viisid Olegi ja tema abikaasa vahel juba pikemat aega pingestunud suhted, siis ebaseaduslike relvade ja laskemoona sattumist oma elamisse Bogdanov selgitada ei osanud.

Oleg Bogdanovi kaitsja pöördus seejärel Tallinna ringkonnakohtusse ja leidis apellatsioonkaebuses, et kui maakohus mõistis tema kliendi süüdi raske tervisekahjustuse tekitamises, millega kaasnes kannatanule raske kehaline haigus, siis süüdistusest tuleks välja jätta raske kehalise haiguse teke ning sellest tulenevalt tuleks vähendada ka süüalusele määratud karistust.

Oktoobri alguses jättis Tallinna ringkonnakohus Harju maakohtu otsuse jõusse, mille järel esitas kaitsja kassatsioonkaebuse riigikohtusse, kuid kaebus ei saanud menetlusluba.

Eeluurimisel kogutud andmetel haaras Bogdanov tunamullu 27. juuli öösel Tallinnas Õismäe teel asuvas korteris peretüli käigus revolvri ja tulistas oma toonast abikaasat. Abikaasa sai kuulitabamusest eluohtliku vigastuse ning kuigi meedikutel õnnestus tema elu päästa, sai ta püsiva tervisekahjustuse.

Tulistamisel kasutatud revolver oli nõuetekohaselt registreeritud, aga politsei leidis Bogdanovi korterist veel ka kaks registreerimata kärbikut ja laskemoona.

Äia tapmise sooritas Bogdanov ajal, kui oli juba naise tulistamises maakohtu otsusega vangi mõistetud, kuid otsus polnud veel jõustunud ja seetõttu viibis mees ka vabaduses. Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Endla Ülviste kinnitusel polnud Bogdanovit varasemalt vahi alla võtta piisavalt alust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles