Illegaalne lihamüüja sai kopsaka trahvi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Munitsipaalpolitsei  patrull tabas rutiinse kontrolli käigus Lasnamäel Vikerlase tänaval illegaalse toidukaubaga kaubelnud mehe.


Määramata kodakondsusega 55aastane mees kauples keset tänavat värskete loomarümpadega, mille päritolu ta ise ei osanud või ei soovinud selgitada, teatas mupo pressiesindaja.

Peainspektor Aleksandr Kuke sõnul on loata ja kvaliteedikontrollita kauba müük kasvav tendents ja seda esineb eelkõige suuremate linnaosade kaupluste läheduses ja teistes rahvarikastes kohtades. «Antud juhtumil puudusid kauplejal müügiluba ja taadeldud kaalud, kauplemine toimus ebaseaduslikus ja hügieeninõuetele mittevastavas kohas, samuti puudus kauba päritolu tõendav dokumentatsioon,» loetles Kukk rikkumisi.

«Kõige halvem antud olukorras on aga see, et inimesed, kes sellist toidumaterjali ostavad võivad lisaks kaalupettusele saada tõsiseid tervisekahjustusi, sest kaup võib olla riknenud või sisaldada lubatud normist kõrgemaid nitraatide või toksiliste ühendite näitajaid. Seega on tegemist kõrgendatud riskiga tervisele,» lisas ta.

Kaubandustegevuse seadus sätestab, et tänavakaubanduse korral müüb kaupa või teenust valla- või linnavalitsuse lubatud tänaval või teises üldsusele avatud samalaadses kohas kaubanduse korraldaja omandis või valduses oleva müügikoha kaudu müügipileti alusel tegutsev kaupleja. «Kuna tegemist oli suhteliselt suure seaduse eiramisega, siis määrasime kodanikule 300 eurot trahvi,» ütles Kukk.

Vastavalt sama seaduse § 26-le on kauba või teenuse müük selleks mitteettenähtud kohas keelatud ning selle eest karistatakse rahatrahviga, mis füüsilise isiku puhul on maksimaalselt 800 eurot ja juriidilise isiku puhul 2600 eurot.

Mupo palub tänaval ebasanitaarsetes tingimustes müüdavasse kaupa suhtuda ettevaatlikult. Alati tasuks küsida kauba päritolu kohta ning vähimagi kahtluse korral müügiõigust tõendavat dokumenti.

«Iial ei tea, kust kaup pärineb, milline on tema kvaliteet ja oht tervisele. Illegaalne kaup ja selle müüjad heidavad aga halba varju ausat talu- või farmikaupa müüvatele kaupmeestele. Sellepärast on alati õigem osta ausat kaupa,» lisas inspektor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles