Sissekirjutuse eest kingitus: vallad püüavad aasta lõpus uusi elanikke

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta lõpus sõitis Jõelähtme vallas ringi vallavalitsuse buss, et inimesed saaksid end kerge vaevaga valla elanikuks registreerida.
Eelmise aasta lõpus sõitis Jõelähtme vallas ringi vallavalitsuse buss, et inimesed saaksid end kerge vaevaga valla elanikuks registreerida. Foto: Liis Treimann

Mitmed Harjumaa vallad on Tallinnale elanikke kaotanud ning meelitavad neid nüüd kampaaniaga tagasi.

Mõne valla juhid käivad detsembris lausa käte peal, et suurendada elanikeregistris vallaelanike arvu, teised suhtuvad asjasse rahulikult.

Jõelähtme vald on elanike registreerimise kampaaniat teinud juba alates 2006. aastast. «Teeme seda alati aasta lõpus. Üldjuhul oleme inimesi eelkõige teavitanud, miks oleks vaja olla oma valla registris. Sest tulumaks laekub vallale registripõhiselt,» rääkis Jõelähtme vallavanem Andrus Umboja.

Eelmisel aastal alustati ka registribussi kampaaniaga. Selgi aastal sõidab detsembri nädalavahetustel vallavalitsuse buss mööda alevikke ja külasid ning viib registreerimisvõimaluse inimestele lähemale.

«Selle aasta kampaanial on natuke teistsugune maik küljes, sest kui varasematel aastatel on vallaelanike arv saja inimese võrra ikka kasvanud, siis sel aastal ilmselt Tallinna tasuta ühistranspordi tõttu oleme me 1. jaanuari seisuga võrreldes umbes saja inimesega miinuses,» tunnistas Umboja.

Iga maksumaksja toob valla eelarvesse umbes 1300 eurot aastas. Kui jagada see elanike arvu peale, teeb see inimese kohta umbes 730 eurot. Kui korrutada see saja lahkunud elanikuga, tähendab see eelarvele aastas kümneid tuhandeid eurosid miinust.

Seda kõike silmas pidades loosibki vallavalitsus elanikuks registreerujate vahel välja Kostivere alevikus asuva elamumaa kinnistu väärtusega umbes 14 000 eurot. «Piisab pealt kümnest uuest maksumaksjast, kes ennast Jõelähtme valla elanikuks registreerivad, et krundi hind valda tagasi tuleks,» ütles Umboja ning lisas, et Tallinna tasuta ühistransport on tema hinnangul ebavõrdne konkurents naaber­omavalitsuste suhtes.

«Selline elanike äraskeemitamine erinevate soodustustega näitabki süsteemi absurdsust. See, et ühest registrist teise käies on võimalik saada erinevaid soodustusi, näitab, et süsteemis on midagi mäda ja tuleks muuta kas omavalitsuste rahastamismudelit või leida selline lahendus, kus omavalitsused arvestaksid teineteisega, mitte ei tõmbaks nendelt elanikke ära,» lausus Umboja.

Pealinna tasuta ühistransporti peab kurja juureks ka Kuusalu vallavanem Urmas Kirtsi. Vallaelanike arv on viimase aasta jooksul vähenenud 140 inimese võrra ning praegu elab Kuusalu vallas 6630 inimest. «Siin pole mingit kahtlust. Kaks asja, mis elanikuks registreerimist mõjutavad, on tasuta ühistransport ja maamaks,» lausus Kirtsi.

Tulumaksulaekumise suurendamiseks tegi vallavalitsus otsepostituskampaania nendele inimestele, kes omavad vallas kinnisvara, kuid pole sinna sisse kirjutatud. Registreerimise eest pakub vald võimalust valida ööbimisega ekskursioonide, restorani-õhtusöögi või kohaliku ajalehe aastatellimuse vahel. Samuti lubab vald hoolt kanda selle eest, et elanike koduni viiv tee oleks talvel sõidetav.

Rae vallavanem Mart Võrk­laev aga kinnitab, et neil elanike arvuga muret pole. Võrreldes aasta algusega peaks elanike arv olema umbes neljasaja inimese võrra kasvanud. Praegu elab Rae vallas 14 200 inimest ning mingit kampaaniat nad ei tee. «Elanikuks registreerimine ei peaks olema kaup. Kui inimene kuskil elab, siis seaduse järgi peaksid tema maksud sinna laekuma ja kohalik omavalitsus saab selle raha eest paremaid teenuseid pakkuda,» lausus Võrklaev.

Ka eelmisel aastal kasvas Rae valla elanike arv umbes 450 inimese võrra ja varem on kasv olnud isegi 600–700 inimest aastas.

Ka Harku vallavanem Kaupo Rätsepp ei tunne valla elanike arvu pärast muret. «Loomulikult oleks tore aasta lõpus rohkem inimesi registrisse saada, aga me jälgime inimeste liikumisi igakuiselt ja midagi murettekitavat siin pole,» ütles Rätsepp.

Harku vallas on umbes 13 000 elanikku ning lõppeva aasta jooksul on nende arv vähenenud umbes saja inimese võrra. Elanikuks registreerima kutsutakse üles tavaliselt suvel, aastalõpukampaaniat Harkus ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles