Kaupmeeste liit: hindade erinevus kaubal ja kassas ei ole ka mõistlik lahendus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauba hind riiulil ja kassas peab olema ühesugune.
Kauba hind riiulil ja kassas peab olema ühesugune. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Marika Merilai kinnitas, et Tallinna müügimaks ei ole mõistlik, kuid ka hindade erinevust riiulil ja kassas ei saa samuti päris mõistlikuks pidada.


Valitsus otsustas täna mitte toetada rahanduskomisjoni algatatud tarbijakaitseseaduse muudatust, millega lubataks Tallinna kauplustel 1. juunist kuni 31. detsembrini müügimaksu lisada kaubale alles kassas.

Rahanduskomisjoni eelnõu ettepanek oli lihtsalt äraseletatult selline, et kauplustes võiks kassade juurde või müügisaalis kuhugi mujale nähtavale kohale panna plakatid, mis annaksid ostjale teada, et nende poolt riiulilt võetud kauba hinnale lisandub kassas maksmisel veel üks protsent müügimaksu.

Niisugune lahendus tekitaks kindlasti täiendava koormuse kassapidajatele, kes peaksid inimestele pidevalt selgitama, miks toote hind kassas on kõrgem kui riiulil märgitu.

«Ma olen põhimõtteliselt nõus, et see oleks tarbijatele ebamugav,» märkis Merilai. «Aga kui neile seda piisavalt hästi selgitada ja nähtavalt välja tuua, siis oleks see kaupmeestele üks võimalus leevendada müügimaksuga kaasnevaid kohustusi. See ei oleks loomulikult olnud kohustus, vaid ainult võimalus, kuidas hindu korraldada, et ei oleks vaja terves Eestis hindu tõsta.»

Merilai sõnul oleks alles kassas lisandunud müügimaks hoidnud kokku ka tööjõukulu, mis läheb hinnasiltide vahetamisele toodete juures. Kuna kaupmeestel on müügimaksu kehtestamisega Tallinnas niigi raske, siis püütakse leida erinevaid võimalusi otstarbekamalt tegutsemiseks. Merilai sõnul oleks infotehnoloogia asjatundjate hinnangul odavam muuta kassasüsteeme, kui hakata hindu toodete juures muutma.

Merilai kinnitusel arutab kaupmeeste liidu juhatus järgmisel nädalal, kuidas müügimaksuga edasi tegelda. Üks võimalus on ka kohtusse minek, kuid seda saab ilmselt teha alles pärast maksu kehtima hakkamist 1. juunist.

«Eelkõige tahame arutada seda, kuidas meil eurole üleminekul kõik sujuks,» ütles ta. «Meie eesmärk on kliente võimalikult hästi teenindada, müügimaksuga ei tahakski väga tegeleda, see on praegu üleliigne koormus kaupmeestele.»

Valitsuse tänane otsus põhines tõsiasjal, et kehtiva tarbijakaitseseaduse järgi peab tarbijatele avaldama kauba ja teenuse müügihinna ehk lõpphinna, mis sisaldab kõiki makse. Valitsus ei pidanud õigeks selle põhimõtte muutmist müügimaksu kehtestamise pärast Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles