Politseinikku rünnanud alaealine kurjategija sai kaks kuuli jalga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir.
Vladimir. Foto: Politsei

Eile lõuna ajal Liivalaia kohtumaja juurest põgenenud 16aastane Vladimir ründas teda kinni pidama läinud politseinikku noaga, nii et politseinik pidi kasutama tulirelva.


Kaks kuuli jalga saanud Vladimir suutis siiski uuesti politseinike eest põgeneda ja tabati alles hilisõhtul teises linna otsas.

Vladimir vabanes tänavu suvel vanglast ning määrati kriminaalhooldaja järelevalve alla. Pärast seda on tema suhtes algatatud kaks uut kriminaalasja, üks autovarguse, teine vägivallakuriteo eest. Mõlemad menetlused on pooleli ning sellega seoses kuulutati nooruk tagaotsitavaks.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juhi Priit Pärkna sõnul võttis Vladimir politsei suureks üllatuseks paari päeva eest nendega ise ühendust. Ta peeti kinni ning viidi eile kohtusse, kus kohtunik otsustas kinnitada tema vahi alla võtmise. Kohtust väljudes pani käeraudades Vladimir jooksu ning tal õnnestus põgeneda. Pärkna arvas, et kuna Vladimir oli ise otsustanud politseiga koostööd teha, siis see võis konvoeerijate valvsust uinutada ja nii tal õnnestuski põgeneda.

Politsei asus teda aktiivselt otsima ja tema kontakte kontrollima. Muuhulgas võeti valve alla ka tema ema korter Õismäel. Pärkna sõnult olid noormehe emalt vanemlikud õigused ära võetud ning noormees oli määratud elama turvakodusse. Politseile teadaolevalt elas ta viimased paar nädalat kuskil trepikodades. Õhtul saabuski Vladimir ema juurde. Kui ta oli majja sisenenud, läks üks erariides politseinik maja taha, teine aga sisenes koridori, et oludega tutvuda. Kuna esimese korruse korteri uks oli lahti, siis sattus ta ootamatult vastamisi Vladimiri, tema ema ja võõrasisaga.

Politseinikul ei jäänuki muud üle kui käskida Vladimiril kõhuli heita ja käed selja taha panna. Kui politseinik asus Vladimiri käsi raudu panema, ründas teda ootamatult nooruki purjus võõrasisa. Sellest sai hoogu ka Vladimir, kes lõi politseinikku kaks korda noaga ning viimane pidi tegema teenistusrelvast kaks lasku, mis tabasid noormeest jalga. Sellest hoolimata õnnestus tal põgeneda ning ta tabati alles hilisõhtul Tallinna bussijaama lähistelt, kus ta istus ühes bussiootepaviljonis ja kuhu tema sõbrad olid kutsunud ka kiirabi. Seekord läks kinnipidamine probleemideta.

Pärkna sõnul algatati Vladimiri suhtes kriminaalmenetlus politseitöötaja ründamist käsitleva paragrahvi alusel ning ilmselt karistatakse teda ka vahi alt põgenemise eest. Sellele lisandub veel karistus kuritegude eest, mille eest ta üldse vahi alla võeti. Ka noormehe võõrasisa võeti kinni ja tema suhtes algatati samuti menetlus politseiniku ründamist käsitleva paragrahvi alusel.

Viga saanud politseinik käitus Pärkna sõnul antud situatsioonis õigesti. «See, et politseinik läheb üksinda kurjategijat kinni pidama, ei ole alati päris õige. Aga seekord läks politseinik lihtsalt maja koridori, et sealsete oludega tutvuda. Aga kuna korteriuks oli lahti ja ta sattus nende inimestega vastamisi, siis see, et ta reageeris, oli õige käik. Tal ei olnud muud võimalust, ta pidi reageerima, sest põgenenud vahialune oli temast nelja-viie meetri kaugusel,» rääkis Pärkna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles