IRL: kasside tapatalgud loomade hoiupaigas tuleb lõpetada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid loomade hoiupaigas.
Kassid loomade hoiupaigas. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsioon saatis linnavalitsusele pöördumise, milles nõutakse Tallinna Loomade Hoiupaigas tomuva massilise kasside hukkamise lõpetamist.


««Pealtnägija» andmetel on olukord Tallinna Loomade Hoiupaigas õõvastav – sisuliselt hukatakse valdav enamus sinna sattunud kassidest, ning isegi ei proovita neile uut kodu leida. Samas kulutab Tallinna linn selliseks tegevuseks märkimisväärsel hulgal maksumaksja raha. See toimub olukorras, kus Tallinnas tegutseb märkimisväärsel hulgal vabatahtlikke mittetulundusühinguid, kelle eesmärgiks on loomapidamiskultuuri tõstmine ja kes oleksid nõus täiesti tasuta linnale appi tulema ja aitama probleemiga tegeleda. Tallinna linn aga ei ole sellest huvitatud ning jätkab hämaraid skeeme kasutades linnaelanike raha raiskamist,» tõdetakse linnavolinike pöördumises.

«Juhime linnavalitsuse tähelepanu, et juba aastal 2011 on Tallinna linnavõim ise läbi viinud auditi, milles toodud järeldustele toetub ka IRL fraktsiooni pöördumine. Auditis on esile toodud Loomade Hoiupaika sattunud kasside kõrge hukkamiste arv - tervelt 85 protsenti. Hoiupaika sattuvatest kõikidest loomadest on umbes 70 protsenti kassid. Näiteks 2010.a. püüti 2194 kassi, kellest kas suri või hukati 1869. Juba 2011 aastal järeldas Hoiupaiga audit, et kõrge hukkamiste arv kinnitab süsteemse vea olemasolu ning pidas olukorda lubamatuks. Tänaseks on selgunud, et linn ei ole olukorra muutmiseks midagi ette võtnud. Tallinna linnal tuleb tagada, et teenusepakkuja töö tulemused paraneksid olulisel määral,» leiavad IRLi saadikud.

Nad juhivad tähelepanu sellele, et Tallinnas tegutseb mitmeid mittetulundusühinguid, kes tegelevad eelkõige hulkuvatele kassidele uute kodude otsimisega. Ühingute tegevus on olnud edukas vaatamata asjaolule, et Tallinna keskkonnaameti koostöö on nendega nõrk. «Aastas suudavad nimetatud ühingud vabatahtlikkuse alusel leida uued kodud märkimisväärselt suuremale hulgale kassidele kui linna lepingupartner MTÜ Loomade Hoiupaik. Juba 2011 aastal leidis audit, et Tallinna linn peab valdkonnas tegutsevate mittetulundusühingutega koostööd tõhustama ja võimalusel nende tegevust ka rahaliselt toetama. Ligi kolm aastat tagasi leidsid hoiupaiga küsimust analüüsinud audiitorid, et linna hange ja MTÜ-ga Loomade Hoiupaik sõlmitud leping ei ole Tallinna linna huve piisavalt arvestav, vaid on eelkõige teenusepakkuja huvides,» seisab pöördumises.

Sama informatsioon on esitatud Tallinna linnavalitsuse 24. augusti 2011.a. istungile ja vastava päevakorrapunkti seletuskirjas öeldakse selgesõnaliselt, et hulkuvate ja omanikuta lemmikloomade püüdmise ja hoidmise süsteem Tallinnas tuleb ümber korraldada, keskkonnaameti koostööd loomade hoidmise ja püüdmisega tegelevate MTÜ-dega tuleb tõhustada.

«Viimase kahe aasta jooksul ei ole sellest hoolimata midagi ette võetud, ning võikad tapatalgud Tallinna Loomade Hoiupaigas jätkuvad endise hooga. Linnavolikogu IRLi fraktsioon kutsub linnavalitsust üles viivitamatult peatama kasside tapmine linna lepingupartner MTÜ Hoiupaik poolt kuni uue auditi läbiviimiseni hoiupaigas. Kasside jõulurahu eest on fraktsiooni liikmed valmis katma nende elushoidmise kulud. Nõuame linnavalitsuse kiiret sekkumist, Hoiupaiga tegevuse ja sõlmitud lepingute analüüsi hiljemalt jaanuari kuu jooksul 2014, mille tulemused palume avaldada Tallinna volikogule. Teeme ettepaneku töörühma moodustamiseks kodutute loomade probleemile edasiste lahenduste leidmiseks. Esitame töörühma liikmeks Riina Solmani ja Elle Kulli IRL fraktsioonist. Samuti soovime asjaga tegelevate MTÜ-de esindajate kaasamist töörühma,» nõuavad linnavolinikud fraktsiooni esimehe Eerik-Niiles Krossi allkirja kandvas pöördumises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles