Sõjainvaliidid kaebasid homobaari kohtusse

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Tallinnas kogub tuure tolerantsust proovile panev konflikt, kus Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühing (EVSÜ) nõuab kohtus oma naabruses tegutsevalt seksuaalvähemustele mõeldud X-Baarilt 100 000 krooni kompensatsiooni, millest ühing on baari tegutsemise tõttu väidetavalt ilma jäänud.

Majad, milles tegutsevad X-Baar ja EVSÜ, asuvad Tallinna südames aadressidel Tatari 1 ja Tatari 3. Mõlemad pooled väidavad, et just teise poole käitumine teeb nende elu võimatuks, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

EVSÜ esimehe Jüri Terase sõnul ei sobi seksuaalvähemuste lõbustuskoht mitte kuidagi kesklinna ega kooli vahetusse lähedusse.

X-Baari jurist Reimo Mets kinnitas, et sellised väljaütlemised on diskrimineerivad.

Üle 90-aastase ajalooga sõjainvaliidide ühing sai õigusjärgse omanikuna tagasi neljakorruselise hoone Tatari tänaval. 2001. aastal avati põhjalikult renoveeritud maja pidulikult uuesti. Maja keldris asub veteranide staap, ülemisel neljal korrusel aga kõigi mugavustega lukskorterid, mille välja üürimisest ühing teenib ning maksab oma liikmetele üüritulust toetust.

Pärast kõrvalmajas asuva homobaari avamist loobusid aga veteranidemaja neljast üürnikust kolm päevapealt oma lepingutest, sest baarimüra ei lasknud neil seal rahulikult elada. Ühing kaasas homobaari vastu terve plejaadi ametkondi, sealhulgas tervisekaitse ja politsei. Sõjameeste ühing väidab, et nad ei võitle seksuaalvähemuste, vaid lärmi vastu.

EVSÜ esimees, oma elutöö arstina seksuaaltervisele pühendunud Jüri Teras nimetab naabermaja ühes oma kirjas «homoseksuaalide taimelavaks» ja «pedofiile tootvaks lokaaliks».

Veteranide lobitöö mõjus ning kesklinna valitsus sätestas X-Baarile 13. aprillil tegevusluba andes selle lahtioleku aja kella 23-ni.

Jurist Metsa sõnul baaris kella 23-st alates ühtegi jooki enam müüa ei tohi, kaasa arvatud vett ja alkohoolseid jooke. «Mitte midagi. See aga ei tähenda seda, et inimesed peavad baarist välja minema,» kinnitas Mets.

Kesklinna asevanem Jüri Lump märkis, et kui baari tegevuse juures rikutakse näiteks öörahu, siis peab politsei minema kohale ning tuvastama rikkumise ja koostama väärteoprotokolli. Lumbi sõnul pilluvad pooled praegu vastastikku paljasõnalisi süüdistusi ning selleks, et linnaosa midagi ette võtta saaks on vaja tõendeid.

Aprilli keskel kaebas EVSÜ linnaosa valitsuse ja homobaari kohtusse. EVSÜ nõuab linnaosalt baari tegevusloa tühistamist ning homoklubilt selle tegevuse tõttu saamata jäänud üüritulu 100 000 krooni.

«Inimesed võivad alati väita ükskõik mida. Kõige lihtsam ongi näidata näpuga ja öelda, et sina oled süüdi, sina oled paha. Aga kohus kahjuks ei saa lähtuda emotsioonidest. See, et ühele naabrile ei meeldi tema ukse taga või kõrval naaber, ei anna alust selleks, et kohe mingi hagiavaldus rahuldada ja küsida teise isiku käest põhjendamatuid summasid,» tõdes Mets.

X-Baari esindajate meelest on pretensioonid ebaadekvaatsed ja diskrimineerivad. Enda kinnitusel pole nad naabrite muret ignoreerinud, vaid diskosaali seina isegi helikindlaks ehitanud.

Jurist Mets on varem klubi Angel esindajana võitnud sarnase vaidluse naabritega Sauna tänaval. Kohus tõdes toona, et kesklinna elanikud peavad leppima meelelahutusasutuste müraga ning neil peab olema suurem mürataluvus.

Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühingul on sadakond liiget ning selle organisatsiooni auliige on näiteks Mart Laar. Ühing koondab peamiselt Teises maailmasõjas haavatud endisi leegionäre, kuid ka praegusi välismissioonidel vigastatud kaitseväelasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles