Eurole ülemineku vastased pikettisid Eesti Panga ees

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna samal ajal, kui sai teatavaks Euroopa Komisjoni hinnang Eesti eurokõlbulikkusele, piketeerisid Estonia puiesteel Eesti Panga hoone ees inimesed, kes nõudsid Eesti krooni säilitamist ja eurole ülemineku plaanist loobumist.


Piketi organiseerinud jurist Anti Poolametsa sõnul pole Eestil vähimatki põhjust oma rahast loobuda ja eurole üle minna.

«Eesti rahasüsteem on väga hästi toiminud. Peab ikka peast põrunud olema, et hakata lammutama hästi toimivat süsteemi. Ei ole ühtegi veenvat argumenti Eesti kroonist loobumiseks,» lausus Poolamets.

«See, et pärast euro tulekut ei pea näiteks Soome sõites raha vahetama, on umbes sama hea argument kui see, et nüüd ei pea enam nina nuuskama või kassaaparaadi juures numbreid kokku lööma. Selline mugavusargument riiklikes küsimustes on ääretult nõrk, sest iga riigi majandussüsteemi aluseks on oma raha emissiooni õigus, kontroll oma rahamassi üle, mis riigis liigub, kontroll rahandussüsteemi üle,» selgitas ta.

Poolamets leidis, et Eesti peaks raha asjus eeskuju võtma Rootsist, Taanist, Norrast ja Suurbritanniast, kes pole oma raha emissiooniõigusest loobunud. «Rootsi on see naaberriik, kellest tuleks eeskuju võtta. Rootsil on läinud majanduskriisis palju paremini kui Soomel. Ja kokkuvõtteks, me oleme majandus, mis peab kasvama, mitte hüppama viimasesse vagunisse rongis, mis hakkab kraavi minema,» ütles piketeerija.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles