Tallinna tuleva aasta eelarve: munitsipaalpood ja arstide maja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Tallinna linnavalitsus võttis kolmapäeval vastu ja saatis volikogule menetlemiseks Tallinna 2014. aasta eelarve projekti.


«Järgmise aasta eelarve on 501 miljonit eurot. See tähendab, et me hakkame jõudma samale tasemele, kus me olime enne majanduskriisi,» rääkis linnapea Edgar Savisaar linnavalitsuse pressikonverentsil.

Tulumaksu kasvuks hindavad eelarve koostajad kaheksa protsenti. «Me eeldame, et üha enam inimesi jõuab Tallinna elanikeregistrisse. Eks see ole seotud ka mitmete linna teenustega,» lausus linnapea.

Tähtsamate investeeringutena mainis Savisaar näiteks Tondiraba jäähalli lõpetamist ja Mustamäe polikliiniku projekteerimist. «Veel tahame hakata renoveerima maja, mida me nimetame arstide ja õdede majaks. Et inimesed, kes lõpetavad mõne meditsiiniharidust andva kooli ja tulevad Tallinna meditsiiniasutustesse tööle, saaksid sinna elamispinna jääksid Tallinna elama. Teiseks teeme Tallinna esimese munitsipaalpoe,» lubas Savisaar.

Trammiliin nr 4 rekonstrueeritakse Pärnu maantee lõigus viaduktist Vabaduse väljakuni. Senine tee-ehitusbuum tuleval aastal siiski ei jätku. Linna finantsdirektori Katrin Kendra sõnul on järgmise aasta linnaeelarve tulude seas olulises languses Euroopa Liidult saadava välisrahastuse osakaal. «Seda seetõttu, et Euroopa Liidu uue finantsperioodi valdkonnad, projektid ja nende rahastus on veel otsustamata. Nendega me saame arvestada võib-olla 2015. aasta eelarve koostamisel,» ütles Kendra.

Teede jooksvaks remondiks ja kapitaalremondiks on Kendra sõnul ette nähtud kokku 25 miljonit eurot ning välisrahastuse osakaal väheneb selles valdkonnas lausa 88 protsenti. «Praegusel etapil on Euroopa Liidu rahastus selline, et eelmine periood on läbi ja uus pole veel alanud. Nii et see ei ole tavaline rahastamisaasta ja ei ole õige selle järgi Euroopa Liidust tulevate rahade kohta kardinaalseid järeldusi teha,» lisas Savisaar.

Eelarve näeb ette ka lasteaedade renoveerimise ja moodulrühmade rajamise ning järjekordsete koolimajade renoveerimise alguse. «Alates septembrist tahame poole võrra suurendada koolilõuna linnapoolset toetust. Möödunud aastal meil oli plaanis spordiasutustes palkasid tõsta, nüüd me teeme selle ära. Aga kõige suurem palgatõus, kümme protsenti, tuleb lasteaiaõpetajatel alates septembrist. Linna teenistujatel tõusevad palgad keskmiselt viis protsenti. Loomaaia, kultuuri- ja spordiasutuste töötajatel neli protsenti,» loetles Savisaar.

Jätkub ka sotsiaalsete töökohtade projekt ning lasteaedade ja koolide arvutipargi uuendamine. Kopli ametikoolis aga hakatakse õpetama aiandust. «See tähendab eeskätt haljastust ja need inimesed saavad tööd linna süsteemis. Soovijaid on väga palju ja me arvame, et Kopli ametikooli aianduse eriala sissetoomine peaks pakkuma huvi ja lahendusi paljudele noortele, kes tahaksid seda eriala omandada,» lausus linnapea.

Ta lisas, et Tallinnale annab kindlust ka reitinguagentuuri Fitch äsjane otsus, millega kinnitati Tallinna krediidireiting tasemel A, ehk stabiilse väljavaatega. «Põhjendati seda kolme teguriga: mõõdukas võlakoormus, mitmekesine linnamajandus ja tugev finantsjuhtimine. Kõik need asjad hinnati Tallinnale positiivseks ja selle tulemusena kinnitaski Fitch Tallinna reitingu,» selgitas Savisaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles