Maavanem: Harjumaa omavalitsusi võiks olla poole vähem

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maavanem Värner Lootsmann.
Harju maavanem Värner Lootsmann. Foto: Toomas Huik.

Harju maavanem Värner Lootsmann toetab Rae ja Kiili valdade ühinemist ning peab õigeks, et praeguse 24 omavalitsuse asemel oleks Harjumaal 10-12 omavalitsust.

Lootsmanni sõnul tervitab ta Rae vallavolikogu eelnõud, mille kohaselt soovitakse teha Kiili vallale ettepanek moodustada kahe valla baasil üks omavalitsus, teatas Harju maavalitsus.

«Mul on heameel, et Rae vald on otsustanud Kiili vallaga ühinemiseks esimesed sammud astuda. See näitab riigimehelikku mõtlemist ja aitab tugevama omavalitsuse näol kaasa sünergia tekkele ning olemasolevate ressursside tõhusamale kasutamisele,» sõnas Lootsmann.

Maavanema sõnul tuleb omavalitsuste vabatahtlikule liitumisele igati kaasa aidata. Harjumaal on täna 24 omavalitsust, mille asemel võiks Lootsmanni hinnangul poliitilise tahte, haldussuutlikkuse ning majandusliku mõttekuse seisukohalt olla 10 - 12 tugevat ja arengujõulist omavalitsust.

Maavanem märkis, et ühineda võiksid näiteks Aegviidu ja Anija, Kernu ja Nissi vald, Saue vald ja linn, Keila vald ja linn. Ka Kose ja Kõue võiksid tulevikus koos areneda, nagu ka Vasalemma ja Padise ning Loksa linn ja Kuusalu vald, lisas ta.

«Olen veendunud, et suuremates ja tugevamates valdades suudetakse tõhusamalt seista oma elanike huvide eest,» märkis Lootsmann. «Samas peab andma lähitulevik vastuse ka küsimusele, kuivõrd on võimalik omavalitsuste vabatahtlik ühinemine tegelikkuses või on siiski vajalik riigi jõulisem sekkumine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles