Fotod: Maria ja Johan Laidoner jälgivad Viimsi elu

Küllike Rooväli
, fototoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühed kõigi aegade tuntumad Viimsi elanikud, Johan ja Maria Laidoner saavad peagi mälestusmärgi «Taaskohtumine» poolsaare südames, Viimsi mõisapargis, kus see valmib lähipäevil.

Abielupaari kujutav reljeef, mis on nelja meetri kõrgusesse graniittahvlisse raiutud ja pimedal ajal valgustatud, seisab otse Viimsisse suubuva Randvere tee ääres, kus sel nädalal esmakordselt süüdatud tuled valgustavad kuju möödasõitjate jaoks välja.

«Taaskohtumine» on mullu korraldatud ideekonkursi võidutöö, mille autoriks on sarnaste eesnimedega Maria Freimann ja Juhan Kangilaski. Mälestusmärk kujutab Laidoneride koju tagasi jõudmist pärast pikka eemalolekut, taaskohtumist sümboolsel väraval. Monumenti täiendab mälestuspink, mis rajatakse Tallinna Rotary klubi toel.

Konkursi korraldas Viimsi vallavalitsus koostöös kaitseministeeriumi, Poola suursaatkonna, Eesti Kujurite Ühenduse ja Eesti Arhitektide Liiduga. 2014. a veebruaris möödub 130 aastat Eesti suurima väejuhi kindral Johan Laidoneri sünnist.

Johan ja Maria Laidonerid elasid Viimsi mõisas 1920ndate algusest Venemaale küüditamiseni 1940. Monumendi ehituse projekteerija ja ka ehitaja on AS Restor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles