PÖFF: Teisik (The Double)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast armsalt intrigeerivat ja sürreaalset debüütfilmi naaseb Richard Ayoade – paljudele tuntud kui Moss Suurbritannia komöödiaseriaalist „IT-osakond” – Dostojevski romaani rabava adaptsiooniga. Ayoade tegutseb Terry Gilliami jt vaimus, vaadeldes olemist kui sellist eksistentsiaalselt neo-noir-stiilis.



Jesse Eisenberg mängib Simonit, häbelikku meest, kes on lootusetult armunud töökaaslasesse Hannah’sse, aga ei suuda midagi ette võtta. Siis saabub teine mees – Simoni täpne koopia, kel on lisaks oskus karjääri teha ning Hannah tähelepanu võita. Tasapisi ajab see Simoni hulluks, sest teisik võtab endale kõik, millest ta hoolib. Vahetades romaani Vene olustiku 1950ndate värvinguga Ameerika vastu, pakub film visuaalset naudingut, mis on üheaegselt nii luupainajalikult hall kui ka piiritult paeluv. Tegu on bürokraatiamaailmaga, lõputu kontoriruumi ja pimedusega, aga kuigi film on tihti sünge ja halba ette kuulutav, on seal ka inimlikkust ja lootusetunnet. Eisenberg on (kahekordselt) kütkestav peategelane ja Mia Wasikowska samaväärselt võluv ja veetlev ta ihalduse objekti Hannah’na.



Sarnanedes Eesti filmiga „Idioot”, on „Teisik” kaval Dostojevski käsitlus, mis kajastab kirjaniku põhiteemasid kinolinal, olles võrdväärselt häiriv ja paeluv.



Laurence Boyce / PÖFF




Suurbritannia 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles