Luige laat algas Eesti ilusaima vissi valimisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kailile pandi pärg kaela.
Kailile pandi pärg kaela. Foto: Mihkel Maripuu

Konkurents vissi valimimisel Luige laadal Tallinna külje all oli seekord eriti tihe, sest osales läbi aastate kõige rohkem lehmiludusi - tervelt 90. Pärit olid need kenad loomad 24 farmist või talust üle Eesti.


Eesti Tõuloomakasvatuse Ühistu esimees Tanel Bulitko mainis, et kuna Eestis teavad kõik loomakasvatajad üksteist, siis erapooletuse tagamiseks kutsuti vissivõistluse kohtunikuks Inglimaa farmer Ken Proctor. Mees kasvatab ise 400 lehma ning on oma ala suur asjatundja. Kuna ta ei tunne Eesti loomakasvatajaid, oli ta igati õige mees õiglase otsuse langetamiseks.

Bulitko sõnul on visside hindamisel kõige olulisem lehma udar kui tema töövahend. Samuti jälgib kohtunik looma kõnnakut, peremehele või -naisele kuuletumist ning keha üldisi proportsioone. Peale selle ei tohi piimalehm olla liiga paks ega lihaseline.

Vissikonkurss algas täna juba kell üksteist hommikul ning jõudis lõpule alles pärast kolme pärastlõunal. Lehmad olid vanuse järgi jaotatud kolme rühma. Kõik osalejad pidid oma talitajate käekõrval ringiratast jalutama nind end kohtunikule näitama. Nii mõnelegi loomale niisugune paraad ei meeldinud. Oli neid, kes jäid tõrksalt seisma, teised püüdsid jälle kuhugi mujale suunduda. Iga niisugune kõrvalekalle tõi kindlasti kohtuniku silmis miinuspunkte juurde.

Lõpuks jõudis vissikonkurss niikaugele, et kohtunik valis välja kõigi kolme rühma ilusamad lehmad, kes pidid veel paar auringi tegema. Finaalis osales Eesti selle aasta seitse kaunimat vissit. Karm kohtunik Proctor tunnistas oma lõpliku otsusega reserv-vissiks ehk teise koha omanikuks Kehtna Mõisa osaühingu kasvandiku Oosu.

Võitjapärja sai aga kaela 2005. aastal sündinud Kaili Nigula Piima osaühingust. Auhinnaks sai ta 15 000 krooni eest spermat ning sponsoritelt muidki kingitusi. Kaili auks kõlas Eesti hümn ning fotograafid ja kaameramehed tunglesid kauni lehma ümber. Loom ei pidanud sellisele pingele vastu ning lasi murule korraliku lehmakoogi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles