Tallinn kohanappuse lahenduseks lastehoidudega koostööle ei torma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus toetab linnavalitsus otse lapsehoidusid.
Tartus toetab linnavalitsus otse lapsehoidusid. Foto: Sille Annuk

Lasteaiaprobleeme arutanud riigikogu sotsiaalkomisjonis käidi välja idee, et linn võiks eralapsehoide toetada sel määral, et teenus läheks lapsevanemale maksma sama palju kui munitsipaallasteaia koht, lahendades sellega paindlikumalt lasteaiakohtade nappust. Tallinna haridusamet peab mõistlikumaks siiski oma lasteaiavõrku arendada.

MTÜ Perekasvatuse Instituudi juht Siiri-Liisi Läänesaar märkis, et lastehoidude loomine on palju odavam ja kiirem kui lasteaia ehitamine. «Minu hinnangul läheb see maksma keskeltläbi 80 000 krooni - sealhulgas paberid, üürid, sisustus. Lasteaia ehitamist arvestatakse ikkagi miljonites.»

Lastehoiu suurimaks puuduseks on selle kõrge hind, mis võib ulatuda kuni 10 000 kroonini kuus. 10 lapsega lastehoiu ülalpidamine maksab keskmiselt 40 000 - 50 000 krooni kuus ja kogu see summa peab praegu tulema vanematelt.

«Meie küsime täiskoha eest vanematelt 5000 krooni kuus, millega katamegi ära üüri- ja küttekulud, kahe ja poole töötaja palga ning ostame jooksvalt uusi mänguvahendeid,» rääkis Läänesaar, et suurt tulu sellest ei saa.

«See on tõesti kallis. Samas leitakse, et see ongi eksklusiivteenus, kuna laps on väiksemas rühmas ja suurema hoole all ning vanemad oleks nõus ka maksma natuke enam kui tavalasteaias,» ütles Läänesaar. «Kui saaks täiskoha hinna viia 3000 krooni peale, oleks juba hea.»

Topeltraha eraettevõtjatele?

Haridusameti juhatajale Andres Pajulale ei tundunud küll idee päris utoopiline: «Aga ka iga ärimees kalkuleeriks nii, nagu meie linna maksumaksja raha osas - et kas me oma süsteemis ei saaks selle raha eest efektiivsemalt toimetada. Ma olen pigem seda meelt, et suurendada kulutusi munitsipaallasteaias käiva lapse kohta.»

Otseseid takistusi läbirääkimisteks lapsehoiuteenuse pakkujatega koostöö tegemiseks ta samas ei näinud, ehkki pidas ta targemaks luua ikkagi juurde linnalasteaiakohti. «Ma ei ütle, et pole valmis või nõus suuremat summat eralasteaias käiva lapse eest maksma, ma lihtsalt ei näe täna selleks põhjust,» lisas Pajula.

Samas tõdes ta, et paindlikkuse koha pealt on nii eralasteaiad kui lapsehoiud väga vajalikud.

Tallinna munitsipaallasteaia pearaha maksumus aastas on 25 296 krooni ehk 2108 krooni kuu kohta. Eralasteaedu toetab linnavalitsus tänavu 1668 krooniga kuus ühe lapse kohta. Lastehoiuteenuse toetus on sama suur, kuid seda tuleb lapsevanemal ise taotlemas käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles