Dimitri Mironov: eestlaste huvi vene keele vastu kasvab pidevalt

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dimitri Mironov.
Dimitri Mironov. Foto: Jelena Rudi

Tallinncity võttis vaatluse alla Tallinnas pakutavate keeltekoolide vene keele kursused ja nende hinnad. Eestlaste üldisemast huvist vene keele vastu rääkis Tallinna Ülikooli Katariina kolledži direktor Dimitri Mironov.

«Valik on Tallinnas keeltekoolide näol väga suur. Meie Katariina kolledžis mängime veidi teisel tasandil - siin õpitakse keelt kõrghariduse baasil. Teine koht lisaks kolledžile, kus vene keele kursusi läbi viiakse on Tallinna Ülikooli keeltekeskus - keelte ja kultuuride instituut,» tõi Mironov välja õppimisvõimalused Tallinna Ülikoolis.

Uus ja interaktiivne võimalus vene keelt õppida on Mironovi hinnangul Embassy of Education.

«See on veebikeskkond, kus on loodud võimalused õppida vene keelt iseseisvalt. Seal kasutatakse erinevaid loomingulisi pedagoogilisi võtteid - mänge, konsultatsioone jms, mida võib pidada uuemat moodi keeleõppeks. Valikus on palju erinevaid keeli,» soovitas Mironov.

Üldine mulje huvist vene keele vastu on Mironovi sõnul eestlaste seas taas uut hoogu sisse saamas. «Meie kooli näitel saab öelda, et viimasel ajal on huvi järjest kasvamas. Keeleõpperühmad pole mitte ainult täis, vaid nendesse vastuvõetavate õpilaste kohti on suurendatud,» hindab Mironov praegust olukorda.

Vene keele vastu näitavad Mironovi sõnul suurt huvi üles ka Tallinnasse õppima tulnud vahetusüliõpilased, kellele pakutakse inglise keele baasil vene keele õpet.

Tööturu seisukohast peab Mironov kahtlemata väga oluliseks oskust kõneleda mitut keelt. «Kõige atraktiivsemad tööpakkumised nõuavad kandidaadilt eesti, vene ja inglise keele oskust ning seda nii kõnes kui kirjas, mis tähendab, et keeleoskus peab olema väga heal tasemel,» märkis Mironov, kelle sõnul on põhjuseks see, et tööandja ootab oma töötajalt valmidust suhelda ka välisturgudega. «Kui vaatame itta, siis endiste Nõukogude maade rahvad räägivad endiselt omavahel vene keeles.»

Huvi vene keele vastu pole Mironovi hinnangul suurenenud mitte üksnes majanduslikel kaalutlustel vaid ka puht kultuurilisest huvist. «Näiteks võib tuua vene teatrite festivali. Kui Eestisse tuuakse vene teater, siis selle etendust on kahtlemata põnevam jälgida keeleoskajal kui sellel vaatajal, kelle arusaamine sõltub sünkroontõlkest.»

Eesti uue põlvkonna kohta ütleb Mironov, et kahtlemata on noortel vene keele oskus kehvem kui nende vanematel, kuid usub, et mida aeg edasi, seda rohkem on õpilased (eriti aga üliõpilased) tähtsustamas vene keele oskuse vajadust. «Siin ei mängi rolli ainult pragmaatilised kaalutlused vaid ka järjest suurem kasvav huvi eestlaste poolt venelastega suhelda.»

Keeltekoolide taseme ja pakutavate teenuste kohta Mironov hinnangut anda ei oska. «Tean öelda, et kui mõnes neist töötavad meie vilistlased, siis on nad kahtlemata toredad ja tublid õpetajad,» ütles ta.

Vene keele õppe vastu huvi tundjatele soovitab Mironov kaaluda lisaks keeltekoolidele ka ülikoolide juures pakutavaid avatud õppe võimalusi. «Tallinna Ülikoolis on talve- ja suvekoolis toimuvad intensiivkursused. Samuti on võimalik avatud ülikooli kaudu liituda keeleõppekursustega semestri jooksul.»

Tallinncity tegi interneti teel leitavate Tallinna keeltekoolidest ülevaatliku valiku. Alljärgnevalt kursuste sisu ja hinnad kooliti:

Multilingua keeltekool
Pärnu mnt 16

Vene keele kursused Multilingua keeltekoolis on jaotatud viite tasemeõppesse: algtase (A1.1), elementaartase (A1.2), madalam kesktase (A2), kesktase (B1) ning kõrgem kesktase (B2). Iga pakutav kursus koosneb 60 kontakttunnist 6-8 õppijaga grupis, mis kestab neli kuud (igal nädalal 2x2 tundi). Ühe kursuse hind on 390 eurot ning sisaldab õppematerjalide maksumust.

Sugesto keeltekool
Narva mnt 6-9

Sugesto keeltekooli kodulehe andmeil on neil eelseisvate vene keele kursuste seas kaks erineva tasemega kursust - tööalase ja kõnekeele kursus (A1-A2) ning tööalase ja kõnekeele kursus edasijõudnutele (A2). Esimene neist koosneb 50 tunnist ja maksab 360 eurot ning teine 60 tunnist ja maksab 432 eurot. Keeltekool pakub üliõpilastele 10-protsendilist soodustust ning eripakkumisi püsiklientidele.

TEA keeltekool
Tammsaare tee 47

TEA Keeltekool õpetab vene keelt erinevatele tasemetele. A1 ja A2 ehk algajate tasemed koosnevad 60 tunnist ja maksavad kumbki 350 eurot. B1 tase koosneb samuti 60 tunnist ja maksab 350 eurot. Lisaks pakub TEA keeltekool erikursusi ametialaseks vene keele õppeks. Enda keeleoskust saab sel viisil täiendada kahel kursusel, millest üks koosneb 30 tunnist ja mis maksab 870 eurot ning pikemal, 50 tunnist koosneval kursusel, mille hind on 1250 eurot. Vene keelt on võimalik õppida üldkursustel 2 korda nädalas nii õhtustel kui ka hommikustel aegadel. Suvel on võimalik osaleda ka intensiivsema õppega kursustel, mis kestavad 2-3 nädalat ning toimuvad kaks kuni kolm korda nädalas.

Puškini Instituut
Maneeži 7-2

Pushkini Instituudi kodulehekülg lubab, et grupid on väikesed ja programm koostatakse arvestades õpilaste konkreetseid huve ja vajadusi. Vene keele kursuse maht on 48 akadeemilist tundi (kaks korda nädalas kaks akadeemilist tundi, kursus kestab umbes 3 kuud). Väikeses rühmas (3-6 in) õppimine üldkeele kursustel maksab 480 eurot, tööalasel keelekursusel 720 eurot ning välismaalastele inglise keele baasil 960 eurot. Tavagrupis (7-10 in) on tasemete hinnad vastavalt 336 eurot, 480 eurot ja 672 eurot kursuse eest.

Atlasnet keeltekool
Narva mnt 7

Atlasneti kodulehe info kohaselt on hetkel võimalik valida nelja erineva kursuse vahel: 1. algajad (70 akadeemilist tundi), 2. edasijõudnud (70 akadeemilist tundi), 3. kesktase (60 akadeemilist tundi), 4. ärikeel (60 akadeemilist tundi). Kursusehindu keeltekooli veebilehel kirjas pole, selleks palutakse küsida hinnapakkumist. Grupiõpe, kus on 6-8 inimest ühe akadeemilise tunni hind on 4,95 (kogu kursuse hind antud hinna põhjal tuleks veidi vähem kui 350 eurot) ning minigrupis (4 inimest) 7,35.

CITY keeltekool
Tornimäe 7-70

CITY keeltekool pakub tasemeid A1 - algtase (algajatele, kes pole kunagi varem keelt õppinud), A2 - elementaartase, B1 - madalam kesktase/kesktase, B2 - kõrgem kesktase. Keeleõppe hinnad gruppides jäävad vahemikku 288-390 eurot. Võimalus ka õppida individuaalõppes. Keeltekool pakub ka intensiivõpet, mis toimub lühemal perioodil kui tavakursus, kuid on see-eest tihedama nädalakavaga (kolm kolmetunnist õppepäeva nädalas).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles