Kohus mõistis laibatükeldajalt kannatanutele 600 000 krooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Harju maakohus mõistis korteriperenaise tapmise ja seejärel tema laiba tükeldamise eest aastateks vangi mõistetud Tarmo Lepikult kolmapäeval ohvri kahe lähedase kasuks välja kokku 600 000 krooni.

Kuigi kannatanud nõudsid mõrvarilt mittevaralise kahju hüvitamiseks kumbki ühte miljonit krooni, leidis kohus, et Lepik peab tasuma mõlemale kannatanule 300 000 krooni.

Kohus ei pidanud põhjendatuks kaitsja väidet, et kuna hagis ei ole näidatud konkreetselt, mille eest kui palju raha nõutakse moraalse kahju katteks, siis tuleb hagi jätta rahuldamata.

«Mittevaraline kahju hõlmab eelkõige kahjustatud isiku füüsilist ja hingelist valu ning kannatusi, mida aga ei saa mõõta konkretiseeritud summadena. Samas on kohtul võimalik mõista kannatanute kasuks süüdlaselt välja mõistliku suurusega moraalne kahju,» selgitas maakohus otsuses.

Kohus tõstis esile, et kuna süüdlane tükeldas ohvri laiba, ei olnud ohvri lähedastel võimalik tavapärasel moel matuseid korraldada. «Võib kindlasti uskuda, et kuriteo toimepanemise asjaolud mõjutavad hüvitamisele kuuluva moraalse kahju summa suurust,» märkis kohus ja leidis, et õiglaseks saab pidada mittevaralise kahju hüvitamist kummalegi kannatanule 300 000 krooni ulatuses.

Tarmo Lepik avaldas, et sellist summat kannatanud tema käest niikuinii kätte ei saa, sest ta kannab pikka vangistust ning raha tasumine pole lihtsalt reaalne.

Harju maakohus karistas Lepikut mullu mais 15-aastase vangistusega. Otsuse jättis jõusse ka Tallinna ringkonnakohus, riigikohus ei võtnud aga mehe kassatsioonkaebust menetlusse.

Põhja ringkonnaprokurör Elle-Mai Velling nõudis kohtuvaidluses Lepikule 18-aastast vangistust, kuid hiljem otsuse peale ringkonnakohtusse appellatsioonkaebust ei esitanud.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas kriminaalmenetlust 2007. aasta 10. aprillil, kui Tallinnas Lilleküla raudteejaama ning staadioni vaheliselt tühermaalt leiti kilekotti pakitud jalad.

Süüdistuse järgi puhkes 2007. aasta 31. märtsil Lepiku ja talle korterit üürinud naise vahel üüriraha pärast tüli. Mees lõi naist taburetiga mitu korda pähe, mistõttu too suri.

Seejärel otsustas Lepik surnukehast vabanemiseks laiba tükeldada ning viskas ohvri jalad staadioni lähedal asuvale tühermaale. Surnukeha ülaosa keeras mees vaiba sisse ning viis maja juures asuvasse prügikonteinerisse.

Uurimisel tuvastati, et prügikonteineri sisu viidi regulaarsel tühjendamisel Tallinna Jõelähtme prügilasse, kuid prügila läbiotsimisel surnukeha ei leitud.

Lepikut süüdistatakse ka oma elukaaslase korduvas ähvardamises.

Lepik on end naise tapmises ja laiba tükeldamises täielikult süüdi tunnistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles