Tallinncity vaatlus: kui palju on vanalinnas prügikaste?

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanalinnas tundub prügikastide kohta kehtivat Murphy seadus. Muidu on neid igal pool, aga kui on vaja midagi ära visata, siis pole läheduses ühtegi. Tallinncity kontrollkäik näitas, et prügikastidel on kombeks kobarasse koguneda.


Tõepoolest, üht prügikasti nähes võib olla kindel, et sealsamas lähedal on neid veel mitu. Nii näiteks on hästi varustatud Viru tänava ots. Esimene prügikast on Hesburgeri ees, teine Musumäe treppide juures, kolmas Kiru 23 maja küljes. Ka kummagi Viru väravatorni juures on prügikast ning veel kaks tükki kaunistavad McDonaldsi sissepääsu. Väike prügiurn on ka De la Gardie kaubamaja seinal ja siis tuleb tükk tühja maad. Järgmine prügikast on alles kohviku Elsebet juures.

Vene tänava alguses on prügikastid olemas. Samuti on enam-vähem iga kõrtsi ukse kõrval seinal mõni tuhatoosi rolli täitev moodustis. Ka Kuninga ning Kullassepa tänaval on jäätmemahutid olemas peamiselt söögikohtade uste läheduses. Raekoja platsil on enam-vähem iga kõrtsi ukse taga mingi mannerg. Mingist ühtsest, vanalinna sobivast kujundusest pole loomulikult juttugi, kuigi oma ülesande täidavad need anumad ära.

Saiakäigus hakkab silma vaid ühe kohviku ukse kõrval olev tuhatoos. Pikal tänaval Maiasmoka maja seinal on prügikastist järel vaid kruviaugud seinas. Kuni Hella Hundini polegi Pikal tänaval ühtegi kohta, kuhu prahti visata. Hella Hundi ja Rohelise turu juures on jäätmemahuteid aga mitu. Sealt edasi tuleb prahipoetamiskohta jällegi otsida.

Laial tänaval leiab kaks prügikasti Oleviste kiriku ukse kõrvalt ning Linnateatri kvartali enam-vähem iga ukse juurest ühe. Ohtralt on prügikaste aga Laia tänava Nunne tänava poolses otsas. See tundubki Tallinna vanalinnas kombeks olevat: prügikastid on millegipärast ühes kohas kobaras. Võib-olla sellepärast, et nii on mugavam neid tühjendada. Siis jälle võib jalutad tubli kilomeetri, enne kui järgmine prügikast silma hakkab.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles