Sotsid tahavad Tallinnasse rahvusparki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevasse rahvusparki kuuluks ka Kadrioru loss.
Tulevasse rahvusparki kuuluks ka Kadrioru loss. Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraadid tegid valitsusele ettepaneku moodustada Tallinnasse pealinna rahvuspark, mis hõlmaks suure osa Kadriorust ja Piritast.


Sotsiaaldemokraatliku Erakonna elukeskkonnakomisjoni idee järgi haarab uus kaitseala Lasnamäe veeru ja Tallinna lahe vahelise ala, tipnedes lõunas Kadrioru pargi ning põhjas Pirita jõe ürgoruga.



Tulevase pealinna rahvuspargi territooriumil asuksid üleriigilise väärtusega Kadrioru loss, Vabariigi Presidendi residents, lauluväljak, Maarjamäe loss, Metsakalmistu, botaanikaaed ning Lasnamäe paeveerg Iru sillast kuni Hundikuristikuni.



«Rahvuspargi loomine on ainus seadusandlik viis, et hoida ära üha intensiivistuv ja kultuuriväärtusi mittearvestav kinnisvaraarendus alal, kus asuvad suure tähtsusega mälestised ning loodusobjektid,» ütles elukeskkonna komisjoni esimees Mark Soosaar . Nii harukordne kooslus peab tema sõnul olema seadustatud ühtsesse kultuuriloolisse ansamblisse.



«Kõige problemaatilisem on praegu asjaolu, et üksikobjektide vahel haigutavad kaitseta alad, kus aasta-aastalt suureneb arendajate surve avaliku ruumi hoonestamiseks ilma üldrahvalikke huve arvestamata,» sõnas Soosaar.



Vastavalt looduskaitseseadusele on nüüd pall keskkonnaministeeriumi käes, kes peab sotsiaaldemokraatide ettepaneku andma läbivaatamiseks ekspertidele. Positiivse otsuse korral tuleb ministeeriumil välja töötada pealinna rahvuspargi kaitse-eeskiri, mille peab vastu võtma valitsus.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles