Tallinna arheoloogiliselt põnevaim paik asub Maakri tänava kandis

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogilised väljakaevamistööd 2001 Tartu Maantee Läbimurde alla jääval alal. Pildistatud Eesti Ühispanga 11. korruse aknast.
-th/ Foto TOOMAS HUIK   POSTIMEES
Arheoloogilised väljakaevamistööd 2001 Tartu Maantee Läbimurde alla jääval alal. Pildistatud Eesti Ühispanga 11. korruse aknast. -th/ Foto TOOMAS HUIK POSTIMEES Foto: TOOMAS HUIK/PM/EMF

Kireva ajalooga Tartu maantee algus, üks vanemaid asustusalasid väljaspool vanalinna, on olnud arheoloogidele Tallinna huvipakkuvaim kant.

Tallinna linnaarheoloogi Erki Russowi sõnul lõppesid alles septembris järjekordsed väljakaevamised Maakri tänava kandis Jaani seegi territooriumil. «Aastal 2001 kui Jaani seegi kandis toimusid esimesed väljakaevamised, uuriti läbi vaid üks osa,» selgitas Russow. «Tänavu uuriti läbi teine osa, kuid mõned lõigud jäävad uurida ka edaspidiseks.» Kalmistut, mis Jaani seegi esimestel väljakaevamistel avalikkuse tähelepanu pälvis, tänavu välja ei tulnud.

Kui maapiirkondadest tuleb aeg-ajalt ikka teateid aardeleidude kohta, on Tallinna linnaruum on olnud kogu aeg arengus ning aaretega seetõttu kitsas – siin on Russowi sõnul raske midagi sajanditeks ära peita. «Aeg-ajalt on aga siiski tulnud ette ka aardeleide. Näiteks viis aastat tagasi tekitas kõmu Vabaduse väljakult leitud kuldsõrmus, mille omaniku suutsime samuti tuvastada, - sõrmus oli kuulunud 17 sajandi teise poole aristokraadile.»

Linnas tehakse Russowi sõnul arhelooogilisi uuringuid siiski vaid vajadusel, põhjuseks ehituslik arendustegevus.
Erki Russow annab ülevaate Tallinnas toimunud arheoloogilistest kaevamistest ka kolmapäeval, 30. oktoobril toimuval muinsuskaitseameti 20. aastapäevale pühendatud konverentsil, kus vaadatakse tagasi tehtule ning arutatakse muinsuskaitse rolli ja edasiste väljakutsete üle.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles