Hoolekogud: lasteaiavaidlus on poliitiline aktsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaias pole kõige olulisem, kui palju igale lapsele ruutmeetreid on.
Lasteaias pole kõige olulisem, kui palju igale lapsele ruutmeetreid on. Foto: Peeter Kümmel / Sakala.

Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liit leiab, et Tallinna linnavalitsus ja haridusamet käsitlevad lasteaedade ruume puudutava määrusega seotud teemat moel, mis on käsitletav valimiseelse poliitilise aktsioonina.

Ehkki liit peab lasteaedade teema käsitlemist vajalikuks, on ka varem palutud, et lapsed jäetaks poliitilistest mängudest välja.

«Konstruktiivne käitumine linna poolt oleks probleemi selge kirjeldamine: palju lapsi läheb sel aastal kooli, palju lapsi peaks lasteaia koha saama, milline on lasteaedade hetkeolukord, millised lasteaiad vajavad kohe investeeringuid, eelarvelised vahendid ja võimalused täiendavateks toetusteks fondide abil. Samuti teha ettepanekud ja ülevaade terviseametile, kuidas ja millised järjekorras olukorda parandada jne,» pakkusid lasteaedade hoolekogud välja.

«Arusaamatuks jääb ka see, mille vastu kohtusse minna soovitakse? Kas selle, et laste tervise, heaolu ja arengu huvides on kehtestatud normid?» imestas hoolekogude liit pärast oma koosolekut.

Nende hinnangul ei ole konstruktiivne käitumine ei kohtutes aja kulutamine ega ka ruutmeetrite normi allatoomine, isegi kui see on juriidiliselt korrektne. «Küsimus on selles, kas see on hea lahendus meie lastele?»

Probleem lähtub pearahast

«Oleme arvamusel, et nõuded laste tervise hoidmiseks ja laste arengu kindlustamiseks on vajalikud. Me räägime lastest ja nõuded on koostatud muuhulgas eesmärgiga vähendada võimalikke riske (võimalike tuleõnnetuste tagajärjed jms). Tagantjärele tarkus ei ole siinkohal sünnis,» märgib hoolekogude liit.

Lapsevanemad toovad ka välja, et kohalkäivate laste järgi ruumiarvestuse pidamise sätestamine oleks kummaline, sest «kes suudab planeerida haigestuvate laste arvu kahe kuu pärast.»

«Lisaks ei ole vanemate lasteaia hoonete puhul ju peamine probleem üldiselt ruumides endas, vaid just ülerahvastusest nendes ruumides. See omakorda tuleneb meie arvates ajale jalgu jäänud rahastamise süsteemist, kus rõhk pearahal. Ei arvestata seda, et suurem osa lasteaia kuludest on püsikulud ja ei sõltu sellest, kas rühmas on 16, 20 või 24 last,» märkis lasteaedade hoolekogude liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles