Loomaaia lumeleopardidel on ilmselt pärilik silmahaigus

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktor Andžela Lehtla lumeleopardiga.
Doktor Andžela Lehtla lumeleopardiga. Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Sel nädalal käis maaülikooli väikeloomakliiniku teraapiaosakonna juhataja loomaarst-õppejõud Andžela Lehtla uurimas pea sündimisest saadik nägemisega hädas olnud lumeleopard Orlando silmi. Looma mõlemas silmas tuvastatud katarakt on küll kirurgiliselt ravitav, kuid tõenäoliselt on tegu päriliku haigusega, sest ka Orlando õe Mileedi silmas märgati läätse tuhmumist.

Sombune soojalaine hoiab viimaseid värvilisi lehti puus ja võimaldab loomaaia eksootilistel soojamaa-asukatel veel õues Eestimaa sügisõhku hingamas käia, mida näiteks Ida-Aafrika päritolu rohepärdikud ka hea meelega teevad.

Kolmapäeva hommikul jõudis Californiast Rosamondi eksootiliste kaslaste kaitse- ja paljunduskeskusest Tallinna nooruke kalakass Moby. Juba pikka aega paarilist oodanud Otto tundis kõrvalpuuri uue asuka vastu kohe suurt huvi, kuid noorik vaid kõhises, turtsatas ja läks isase eest peitu. Ulukihooldajate poolt söögiks pakutud roti pistis ta öösel aga kenasti pintslisse.

Loomaaia veterinaarid võtsid analüüsideks verd keerdsarvkitsel, takinil, miilul ja pürjal, keda plaanitakse saata Nikolajevisse. Vanal dagestani tuuri sokul Astinil värgiti sõrgu.
Teisipäeval uimastati amuuri leopard Akra, kontrolliti üle tema kiibinumber ja jäeti ta karantiini, kuni uude koju, Moskva loomaaeda saatmiseni.

Kesknädalal koorus inkubaatoris argusfaasani tibu. Neljapäeval avati troopikamajas araraunade ekspositsioon. Nüüd näeb sinise-kollase kirjuid suuri papagoisid loomaaias ka talveajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles