Joakim Helenius: Tallinnas elavad maailma ilusaimad naised!

Ajakiri Pulss
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joakim Helenius
Joakim Helenius Foto: Ajakiri Pulss

Eesti rikaste edetabeli tippu kuuluv Joakim Helenius (55) on visiooni, mastaabi ja julgusega mees, kes Tallinnast leidis endale maailma ilusaima naise.


Oma kesklinna kontorist Metro Plaza viiendalt korruselt näeb Joakim kenasti ka oma lemmikhoonet linnas – Oleviste kirikut. Mõneti sümboolne valik, sest Helenius oskab isegi näha ja mõelda kõrgemalt ja kaugemale ning laiemalt kitsastest provintsihuvidest: muuseas on ta soovitanud siinmail inglise keelt teiseks riigikeeleks ja liberaliseerida immigratsioonipoliitikat. Äsja avas ta taas teema Tallinna-Helsinki tunneli rajamiseks.

Helsingis sündinud Joakim J. Helenius saabus esimest korda Tallinna, taasvabanenud vabariigi pealinna 1992. aastal, Suurbritannia konservatiivse partei noortekogu liikmetest koosneva Cambridge’i ülikooli õppurite seltskonnas. Esmamuljena on talle meelde jäänud kehvad restoranid, viletsasti riietuvad inimesed tänavail ning lagunevad ja halvasti lõhnavad avalikud hooned.
Tänaseks on esmamuljed vahetunud ülivõrdes hinnangute vastu. Viimase 20 aasta areng on Heleniuse arvates viinud Tallinna parima elukeskkonnaga Euroopa linnade hulka. Tänu oma äridele veedab Joakim suurema osa oma ajast Eestis. Tema sõprusringkond koosneb nii kohalikest kui ka Tallinnas resideeruvatest välismaalastest.
Heleniusel on varasemast abielust kolm täiskasvanud last. Tänu oma eestlasest naisele Evely Tikerpuule (41) ja pisipoeg Maximilian Juhanile peab Joakim ka ennast nüüd «südame järgi» kohalikuks, eestlaseks.

Mis sulle Tallinnas kõige rohkem meeldib?
Tallinnas elavad maailma ilusaimad naised. Et selles veenduda, tarvitseb vaid võtta ilusal suvepäeval istet mõnes Raekoja platsi kohvikus ja lasta pilgul vabalt ringi libiseda. Minu eestlannast naine Evely ongi kõige ilusam naine.

Mis on su lemmikkoht, restoran ja hoone Tallinnas?
Minu lemmikuks on Raekoja plats. Parim restoran on Chedi ja lemmikhoone on Oleviste kirik. Mitte kõik eestlased ei tea, et Oleviste kirik oli keskajal pea kahesaja aasta jooksul kõrgeim ehitis Euroopas.

Kas on midagi, mis sulle Tallinnas ei meeldi?
Sõiduteed on väga hullus olukorras. Ma siiralt loodan, et kohalikud valimised toovad võimule inimesed, kes selles suhtes midagi ette võtavad.

Tõstsid taas esile teema, et Tallinna ja Helsinki vaheline tunnel on üks suur eesmärk, mille peaks ellu viima. Usud sellesse ideesse?
See on absoluutselt hea idee ja suur eesmärk. Võimalus nii Tallinnale kui ka Eesti majandusele üldse. Tunnel muudaks paradigmat Eesti majanduses ning oleks parim, mis Eestiga iial juhtunud. Mind üllatab, et valitsus pole siiani käivitanud tasuvusuuringuid ega algatanud tõsist analüüsi tunneliga kaasnevate majandusmõjude hindamiseks. Näiteks pole uuritud, millist mõju võiks tunneli avamine avaldada kinnisvarahindadele. Malmö, kes oli langenud Rootsi üheks mahajäetumaks piirkonnaks, on pärast Malmö-Kopenhaageni silla ehitamist saanud üheks kiiremini arenevaks piirkonnaks. Olen omal algatusel võtnud kontakti Tallinna Tehnikaülikooliga vastavate uuringute algatamiseks. See oleks esimene kord, kui Tallinna-Helsinki tunneliühenduse ehitusmaksumust professionaalselt analüüsitaks. Alles pärast neid tulemusi on meil võimalik avalikult arutleda selle üle, kas tunnel on realistlik ning milliseid rahastamisvõimalusi me saaksime Euroopast kaasata. Igal juhul on see väga pikk protsess.


 

Copy
Tagasi üles