"NO54 Kolmapäev"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lagle/Semper

Lauri Lagle ("Untitled", "Suur õgimine") kolmas lavastus "Kolmapäev" Teater NO99s toob lavale neli naisnäitlejat: Eva Klemets, Inga Salurand ning külalistena Kaie Mihkelson (Eesti Draamateater) ning Mari Abel (Von Krahli Teater). Lavastuse tundekeskmes on tahe leida elujaatus eluläheduses, ületada elu banaalsus sellest liigselt eemaldumata, tunda midagi erilist ka siis, kui seisad õhtul silmitsi Süüria sõja, tühjade veiniklaaside ning vastamata igatsustega. "Kolmapäev" kasvab välja trupi ühisest prooviperioodist, eelnevast elust ja argipäevast enne ning pärast proove.

----------------------------------------------------------------

Kümme enne seitset. Ta jõuab koju. Avab trepikoja ukse, tuleb sisse, kõnnib kolmandale, avab snepri, paneb võtme alumise luku sisse, keerab kaks korda vasakule, avab ukse, astub sisse, paneb ukse kinni, paneb läpakaga koti põrandale, paneb käekoti põrandale, toetab selja vastu ust, huulte vahelt kostub vaikne ohe, ta seisab.

Kaks enne seitset. Ta on kodused riided selga pannud, ta kõnnib mööda tuba. Lülitab teleka mängima, sealt tulevad viimased reklaamid enne uudiseid. Kohvi ta nii hilja õhtul enam ei joo. Trenn oli pingutav, tööpäev väsitav. Ta võtab külmkapist salati, kallab selle üle õliga, leivalaadikust võtab ta seemnekukli, juurde smuuti. Ta istub teleka ette ja vaatab uudiseid.

Kolmveerand kaheksa. Ta lehitseb ajakirja. Tema käeulatuses on väike kokteil, ta rüüpab seda. Väljas on hämardumas.

Viis enne kaheksat. Ta läheb kööki. Ta vaatab ringi ega mäleta, miks ta siia tuli. Ta läheb vannituppa. Ta keerab lahti duši ja seisab selle all. Soe vesi laotub tema seljale. Ta paneb dušiotsiku massaažirežiimile. Ta seisab, kuum vesi surub vastu tema õlgu.

Kakskümmend pärast kaheksat. Ta keerab duši kinni.

Kümme enne üheksat. Ta seisab akna all ja vaatab välja. Tänavad on tühjad. Pimedal alleel põlevad tänavalaternad, nad põlevad tühja. Toas on pime. Ainult arvutiekraani helendus valgustab nurgas kahte õlitatud parketiruutmeetrit. Telefonile tuleb sõnum. Ta vaatab telefoni. Ta helistab kellelegi. Ta läheb maki juurde, paneb mängima. Ta hakkab tantsima.

Üheksa. Ta läheb duširuumi. Avab seinakapi. Seal on igasuguseid asju. Ta võtab midagi.

Üheksa kümme. Ta on elutoas. Ta vaatab viis minutit telekast otseülekannet.

Üheksa viisteist. Ta istub sügavas tugitoolis ja kirjutab midagi märkmikku. Need on plaanid suviseks matkaks koos sõpradega. Matk peaks kava kohaselt lõppema lõkkeõhtuga. Ta sulgeb märkmiku. Ta mõtleb veidi, vaatab aknast välja. Ta võtab kapist kaardid ja laob pasjanssi.

Üheksa kakskümmend viis. Ta koristab laua. Viib asjad kööki, peseb nõud, pühib põrandalt kübemeid. Paneb homseks valmis keemilise puhastuse asjad. Vaatab meile. Vastab meilidele.

Üheksa viiskümmend. Ta teeb rõdul suitsu. Alt on kosta linnamüra, tume kohin nagu meri. On jahe.

Kümme viisteist. Ta lebab voodis. Ta proovib uinuda. Ta väga-väga proovib uinuda.

---------------------------------------------------------------------------

Lavastaja Lauri Lagle

Kostüümikunstnik Ene-Liis Semper
Muusikaline kujundaja Hendrik Kaljujärv

Laval Eva Klemets, Inga Salurand, Kaie Mihkelson (Eesti Draamateater) ja Mari Abel (Von Krahli Teater)

Esietendus 2. novembril 2013 Teatris NO99

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles