EÜL: ülikoolidemokraatiat tuleb tugevdada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Eesti Üliõpilaskondade Liidu (EÜL) hinnangul peaksid kõrgkoolid suurendama ülikoolisisest demokraatiat ning kaasama enam otsuste langetamisse üliõpilasi ja õppejõude.

EÜLi juhatuse aseesimees Eimar Veldre avaldas täna Tallinna Ülikoolis toimunud kõrgkoolide juhtimise teemalisel seminaril arvamust, et üliõpilastel ja õppejõududel peab säilima õigus otsustada oma esindajate kaudu ülikooli arengukava, eelarve ja rektori üle ning väliste partnerite kaasamiseks tuleks suurendada teaduskondade ja osakondade otsustusõigust, vahendas liiud.

«Kõik ülikoolipere liikmed peaksid saama otsustada ülikoolile oluliste küsimuste üle. Välise nõukogu poolt määratud rektor kaotab sisulise vastutuse ülikoolipere ees, mis võib olla konfliktide allikaks ülikooli siseselt,» sõnas Veldre.

Tartu Ülikooli reformikava järgi kaotaksid üliõpilased ja õppejõud õiguse otsustada ülikooli arengukava, eelarve ja rektori valimise üle.

«Ülikoolidel on tänase autonoomia ja demokraatliku juhtimise juures oluline roll olla eeskujuks riigipoliitikale ja ka tudengitele kui noortele kujunevatele kodanikele. Ülikoolis, kus on vabad võimalused avaldada arvamust ning osaleda otsustamises, on ka parem õhkkond õppimiseks ja heaks kodanikuks kujunemisel. Ülikoolidemokraatiat tuleb vähendamise asemel hoopis tugevdada,» lausus Veldre.

Kõrgkooli juhtimise seminar toimus kodanikuühiskonna sihtkapitali poolt toetatud projekti «Teadlik kaasamine üliõpilaskonnas» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles