Erakondade ja valimisliitude kolm kõige olulisemat lubadust Haaberstis

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haabersti ring
Haabersti ring Foto: Karli Saul/SCANPIX

Tallinncity jätkab erakondade ja valimisliitude plaanide tutvustamist Tallinnas linnaosade kaupa, nüüd on vaatluse all Haabersti. Palusime igal erakonnal tuua välja kolm olulisemat lubadust, nende maksumuse ja finantseerimise skeemi.

Eesti Keskerakond

Haabersti ringristmiku renoveerimine kaasaegseks liiklussõlmeks.
Loomaia loodushariduskeskuse ja uue peasissekäigu rajamine Ehitajate teele.
Kakumäe lasteaed-algkool Veerise tänavale.

Eesti Reformierakond

Ehitame Haabersti ringristmiku mitmetasandiliseks ning renoveerime Õismäe teed lapsevankri-, jalgratta- ja ratastooli-sõbralikuks. Haabersti ringristmiku maksumus on ca 50 miljonit eurot, mille rahastamine Tallinna, Harku valla ja riigi koostöös. Õismäe teede renoveerimine on osa Reformierakonna lubadusest taastada teedesse investeerimise osakaal linnaeelarvest Keskerakonna-eelse linnavalitsuse mahus. Sama oluliseks peame ka Rocca al Mare rannapromenaadi ehituse lõpuleviimist ning valgustatud terviseraja ehitamist ümber Harku järve.

Tagame kvaliteetsete tervishoiu- ja sotsiaalteenuste osutamise kogu linnaosa territooriumil. Selleks tagame linnaosa tervisekeskuste jätkusuutliku rahastamise ning aitame linna poolt rahastada Haabersti elanike hooldusravi kulusid. Suurendame järsult koduõenduse ning teiste eakatele linnaosa elanikele osutatavate teenuste mahtu ning tagame kõigile linnaosa puuetega lastele kättesaadavad haridus- ja hoiuteenused. Kokku tähendab see vähemalt miljonit eurot aastas, mida rahastatakse Haigekassa, riigi, Tallinna linna ja EL vahenditest.

Kaotame lasteaiajärjekorrad ning nüüdisajastame kõik Õismäe lasteaiad. Kahe uue lasteaia ehitus piirkondadesse, kus on enim uuselamuid tähendab kokku investeeringut 11 miljonit eurot, mida rahastamine linnaeelarvest 3 aasta jooksul. See puudutab igal aastal sadu peresid ning annab kindlustunde kõikidele neile noortele, kes kaaluvad Haaberstit oma võimaliku tulevase elukohana. Lisaks tõstame oluliselt lasteaedade pearaha ning lasteaiaõpetajate palka.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL)

Alustame Haabersti ringristmiku ehitamisega. Projekti rahastamisel on EL-i toetused määrava tähtsusega. Maksumus: 10,5 miljonit eurot Tallinna omaosalus, kogumaksumus 70 miljonit eurot.

Tagame Haabersti linnaosas lasteaiakohad jalutuskäigu kauguses. Neljaga aastaga rajab IRL 2000 uut lasteaiakohta kogu Tallinnas, rahaline kulu 20 miljonit eurot.

Korrastame Harku järve ujumiskoha ja varustame suvitusperioodiks vajaliku rannainventuuriga.

Korraldame ümber Kakumäe bussiliini nr 21 kahesuunaliseks. Investeerime Tallinna teede korrashoidu 12-15 miljonit eurot aastas.

Renoveerime energiasäästlikult nelja aasta jooksul 500 kortermaja. Fininnaraha 20 miljonit, ca 100 miljonit riigilt).


Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond (vastasid Haabersti linnaosavanema kandidaat ja Haabersti halduskogu esimees Lembit Kolk ning SDE Haabersti osakonna juht Tarmo Prikk)

Arendame Haabersti ristmiku kaasaegseks ja turvaliseks liiklussõlmeks ning tagame sujuva liikluskorralduse ka suurte ümberehituste ajal. On oluline, et nii suur ehitus ei piiraks inimeste liikumist piirkonnas. Maksumus: linna omafinantseering 10-15 miljonit eurot. Katteallikas: linna investeerimistegevuse eelarve.

Tagame linna baasteenused kõigile Haabersti elanikele. Hoolimata tänava omandivormist peab linn tagama linnakodanikele tänavavalgustuse ja puhastamise. Maksumus: Hinnanguliselt tuleb lisakuluks kuni 35 000 eurot aastas. Katteallikas: linnaosa eelarvest.

Ehitame koostöös eraettevõtjatega kino- ja meelelahutuskeskuse. Ettevõtjatel on huvi arendada kaasaegne meelelahutuskeskus koos kinoga, linn aitaks sellele kaasa panustades maaga. Ausa konkurentsi tagamiseks tuleks maa rendile korraldada avalik konkurss. Maksumus: linna panus on maa, arendusega tegeleb erasektor. Katteallikas: linnamaa.

Valimisliit Tallinna Rohelised (vastas Haabersti piirkonna esinumber Andrei Gudim)


Haabersti liiklussõlm ehk siis Haabersti ring tuleb ümber ehitada mitmetasaliseks ristmikuks. Arvan, et ristmiku ehitus tuleb odavam, kui Ülemiste ristmik, mille ehitus läks maksma ca. 50 miljonit eurot. Eeldan, et selle ristmiku ehitus läheb maksma ca 25 mln eurot. Finantseerimine võib toimuda mitmetest allikatest: a) Tallinna eelarvest, b) tihedas koostöös Harku vallaga, sest ristmiku tegemine muudab suure osa Harku valla elanike elukvaliteeti kindlasti paremas suunas, c) kaasates välisinvesteeringuid, d) müües soovijatele väikse intressiga pika lunastamisajaga ristmiku ehituse obligatsioone. Kui ristmik valmis saab, siis ehk nii mõndagi linnakodanik jätab need endale ega küsigi raha tagasi. Kindlasti tuleb ristmiku ehitusel arvestada trammitee rajamise võimalusega!
Kergliiklusteede võrku tuleb omavahel ühendada ning parandada kergliiklusteede ühendust Mustamäe ja kesklinnaga. Osa töödest saavad teostatud Haabersti ristmiku ehitustööde käigus. Kergliikluseede võrgu oluline laiendamine ei lähe palju maksma, u 1,8 mln eurot ning rahastamise saab teostada linna eelarvest.

 Kindlasti on vaja tekitada uusi lasteaia- ja koolikohti. Kõigepealt on vaja ehitada uusi lasteadu, koolides pole situatsioon hetkel nii keeruline ning seal on veel aega ja võimalusi tegutsemiseks. Lasteaedu on kõige rohkem vaja Kakumäele ja Õismäele. Ehituskulude kõrval on kindlasti vaja arvestada säästlikust, energiatõhusust. Siin on vaja teha tihedat koostööd haridusametiga ja asumiseltsidega. Rahastamine linnaeelarvest, ühistuliselt ja annetustest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles