Skanska EMV-lt 31 miljoni väljapetmises süüdistatavad astuvad kohtu ette

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohus.
Harju maakohus. Foto: Peeter Langovits

Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses Harju maakohtusse kriminaasja, kus ühte isikut süüdistatakse kelmuses ja usalduse kuritarvitamises, ühte isikut ja ettevõtet


kelmuses ja rahapesus ning seitset isikut rahapesus.

Süüdituse kohaselt sõlmisid AS Skanska EMV endine projektijuht, 35-aastane Mihkel ja Navaro Baltic OÜ ja Vegahold Invest OÜ juhatuse liige, 37-aastane Aleksander Kurotškin fiktiivsed ehituse alltöövõtulepingud Tallinnas asuval objektil üldehitustööde tegemiseks, vahendas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Nimetatud lepingute alusel esitas Aleksander Kurotškin enda poolt koostatud fiktiivsed arved ja teostatud tööde aktid tööde eest, mida tegelikkuses ei olnud tehtud ASile Skanska EMV. Mihkel allkirjastas esitatud fiktiivsed arved ja teostatud tööde aktid ning esitas allkirjastatud arved ja teostatud tööde aktid AS Skanska EMV raamatupidamisele väljamaksete tegemiseks.

Kokku esitas Aleksander Kurotškin ASile Skanska EMV tasumiseks fiktiivseid arveid ajavahemikul 25. oktoobrist 2007 kuni 5. augustini 2008 üle 31 miljoni krooni.

Kelmuse tulemusena väljapetetud raha tegeliku omaniku ja vara ebaseadusliku päritolu varjamiseks tegi Aleksander Kurotškin kooskõlastatult 49-aastase Juri, 40-aastase Dmitry, 55-aastase Alexanderi, 54-aastase Igori, 41-aastase Germani, 34-aastase Juri ja 40-aastase Vitaliga Navaro Baltic OÜ ja Vegahold Invest OÜ arvelduskontodele kuriteo tulemusena laekunud rahaga tehinguid kandes nimetatud raha üle erinevate osaühingute arvelduskontodele.

Tegelikkuses Navaro Baltic OÜ ja Vegahold Invest OÜ nimetatud osaühingutega lepingulisi suhteid ei omanud. Arvelduskontodele kantud rahad võeti osaliselt sularahas äriühingute arvelduskontodelt välja ning ülejäänud summad kanti edasi juba järgmistele äriühingutele.

Mihklit ja Aleksander Kurotškinit süüdistatakse varalise kasu saamise eesmärgil tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel suures ulatuses ja isikute grupis kelmuse toimepanemises. Samuti süüdistatakse Mihklit usalduse kuritarvitamises. Kurotškinit süüdistatakse ka rahapesus.

Navaro Baltic OÜd süüdistatakse karistusseadustiku varalise kasu saamise eesmärgil tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel suures ulatuses kelmuse toimepanemises.

Jurit, Germani, Vitalit, Igorit, Alexanderit, Dmitryt ja Jurit süüdistatakse grupi poolt suures ulatuses rahapesus.

Vegahold Invest OÜ suhtes on kriminaalmenetlus lõpetatud seoses  kriminaalmenetluse aluse puudumisega.

2008. aasta sügisel esitas AS Skanska EMV riigiprokuratuurile kuriteoteate, mille alusel alustati kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles