Ma olen tuul / Theatrum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ma olen tuul / Theatrum
Ma olen tuul / Theatrum Foto: Kultuurikava.ee
Jon Fosse 

MA OLEN TUUL 


Tõlkija

Eva Eensaar 

Lavastaja

Lembit Peterson

Valguskunstnik

Rene Liivamägi 

Osades

Marius Peterson

ja

Ott Aardam 


Esietendus 25. jaanuaril 2013 Salme kultuurikeskuses



“Kas on nii, et kui ei tea, mida tahad, muutud tuuleks. Kui ei leia, mida tahta.”


(Lembit Peterson)



Theatrumi uuslavastus "Ma olen tuul" on piireületav ja lummav lugu ühest äraminekust ja selle mõistapüüdmisest. Ja sellest, millise hinnaga tuleb lahkumine ja leppimine. “Ma olen tuul” vaatab sügavalt silma teemale, mis ei jäta kedagi ükskõikseks. Meil kõigil on oma suhe äraminekutega, mis võivad olla väiksemal või suuremal määral pöördumatud – kodust võõrsile, ühest seisundist teise või siis... päris ära, seitsme tuule teed.



Lavastaja Lembit Petersoni sõnul võlub teda Jon Fosse, “teadmatuse poeedi” loomingu juures “tema soov mängu ja teatri kaudu vaadata mitmete piiride, isegi universumi katte taha. Leida viis suhelda teispoolsusesse läinud lähedastega. Mõista ka neid, kellega oleme olnud eri meelt, käinud eri teed.”



Lembit Peterson: “Fosse oskab kirjutada nii, et tema näidendite tekstides ja siis ka laval, etenduses saavad ühel hetkel kokku minevik, olevik ja mõnes mõttes ka tulevik. See on teatri imelisi võimalusi, mida Fosse kasutab. Fosse tajub ja osutab meie pidevale suhtlemisele nii nende inimestega, kes siit just nagu läinud, kuid siiski elavalt kohal, kui nendega, kes pole sündinud ja keda võib olla rohkem, kui siit lahkunuid.”



"Ma olen tuul" on mingil moel Jon Fosse loomingu kvintessents. Selles on palju vaikust, mis mõjub muusikana, ja sõnu, mis justkui väga lihtsad, aga mille taga peituv maailm mõtlemapanev. “Ma olen tuules” läheb Fosse oma teed mööda kompromissitumalt sügavamale ja kaugemale, kaotamata samas huumorimeelt. Küsimused on ühtaegu lihtsad ja eksistentsiaalsed. Jon Fosse ise on nimetanud "Ma olen tuult" oma parimaks näidendiks.



Jon Fosse (1959) on norra kirjanik ja dramaturg, maailmas üks enim mängitud kaasaja näitekirjanikke, keda on nimetatud Samuel Becketti ja Harold Pinteri mantlipärijaks. Jon Fosse on kirjutanud üle 25 näidendi, mida on ette kantud rohkem kui 240 erineval laval 36 erineval maal. Theatrumis esietendus 2011. aasta septembrikuus Fosse "Üks suvepäev" Hiiumaal Tahkuna tuletornis.



Pilet: 10 eurot
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles