Erakondade ja valimisliitude kolm kõige olulisemat lubadust Mustamäel

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks piirkonnaks, kuhu soovitakse bürood rajada, on kujunenud Mustamäe.
Üheks piirkonnaks, kuhu soovitakse bürood rajada, on kujunenud Mustamäe. Foto: Peeter Langovits

Tallinncity jätkab erakondade ja valimisliitude plaanide tutvustamist Tallinnas linnaosade kaupa, nüüd on vaatluse all Mustamäe. Palusime igal erakonnal tuua välja kolm olulisemat lubadust, nende maksumuse ja finantseerimise skeemi.

Eesti Keskerakond

Akadeemia tee 30 uue epordi- ja vabaaja keskuse projekteerimine ning ehitamine.

Kultuurikeskuse Kaja laiendus ja moderniseerimine.

Renoveerime täielikult ühe Mustamäe koolimaja.

 Eesti Reformierakond

Teeme korda Sütiste parkmetsa terviseraja ning investeerime Mustamäel juba olemas olevate spordiväljakute ja ujulate arendamisse, mida saaks soodustingimustel kasutada kõik Mustamäe elanikud.

Ohutu kasvukeskkond lastele - teeme korda Mustamäe lasteaiad ja koolid.

Korteriühistud peavad saama programmi "Hoovid valgeks" raames toetust hoovialade valgustamiseks, tagades sellega elanike ja nende vara turvalisuse ning heaolu.

Ringiraha lastele - igaühel peab olema võimalus end arendada, olenemata perekonna rahalisest seisust.

Koostöös riigi ja Norra Kuningriigiga ehitame Tallinna Lastehaigla juurde Laste Vaimse tervise keskuse.
kokku maksumus 6,9 miljonit, millest Tallinn panustab 2 miljonit eurot.

Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Vastas endine Mustamäe linnaosavanem, SDE linnaosavanema kandidaat Lauri Laats)

Rajame vabaajakeskuse, mis peaks hõlmama palju tegevusi (kultuur, sport, ringid, saun jne).  See oleks Mustamäe esimene suurehitis peale 1991. aastat. Maksumus:maksumus selgub vajaduste täpsemalt kaardistamisel, hetkel linnal sellised uuringud puuduvad. Katteallikas: linnaeelarve koos erasektoriga

Korrastame majadevahelised teed  ning loome juurde parkimiskohti. Uuringu kohaselt on Mustamäel puudu kümneid tuhandeid parkimiskohti. Maksumus:Kui tagada iga aastal 1 miljon eurot, peaks 4 aastaga kvartalisisesed teed korras olema. Katteallikas: linnaeelarve koostöös erasektori ja parkijate omaosalusega. Parkimismajadel on kolm rahastusallikat: parklakoha omanikud, linn ja ettevõtted. Linn pakub maa mitterahalise sissemaksena (10% maksumusest) ja investeeringu 25%.

Korrastame kõik linnaosa pargid (sh. rajame ja hoiame korras ehitused, mänguväljakud, pingid, prügikastid jne). Rajame uued  ning korrastame olemasolevaid laste mänguväljakud. Maksumus: 85 000 eurot aastas. Katteallikas: linnaeelarve.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL)

Tagame Mustamäe linnaosas lasteaiakohad jalutuskäigu kauguses. Neljaga aastaga rajab IRL 2000 uut  lasteaiakohta kogu Tallinnas,  rahaline kulu 20 miljonit eurot)

Rajame Mustamäele uue perearstikeskuse. Maksumus: 1 miljon eurot.

Tagame eakatele vajaduspõhise küttetoetuse. Maksumus: 500 000 eurot aastas kogu Tallinnas.

Tagame eakatele laialdasema häirenupu teenuse, loome eakate nõukojad,  interneti kasutamise koolitused eakatele. Maksumus: 200 000 eurot nelja aasta peale.

Renoveerime energiasäästlikult nelja aasta jooksul 500 kortermaja.  Finantseerimine: linna raha 20 miljonit, ca 100 miljonit riigilt.

Valimisliit Vaba Tallinna Kodanik

Mustamäe lastele peab vanemahooldushüvitise lõppedes olema tagatud turvaline ja kodulähedane lasteaiakoht, kus jätkub voodikohti, kappe ja kasvatajaid kõigi laste jaoks.

Kooli peavad kõik lapsed pääsema jälle ühes vahetuses.

 Mustamäe vajab oma hooldekodu. Hooldekodu võimalik asukoht on ehitatava EELK Maarja Magdaleena kiriku lähedal.

Tuleb parandada linnaosadevahelist transpordiühendust. Iga mustamäelane peab saama suviti ilma ümberistumata Kakumäe, Stroomi ja Pirita randa. Parema transpordiühenduse peab looma ka lennujaama ja sadamaga.

Tammsaare tee ääres olevate garaažide asemele tuleb teha mitmetasandilised parklad, kus praegused garaažiomanikud saaksid osaluse.

Bussipeatuste paviljonide asemele tuleb ehitada kolm korda suuremad mugavad varjualused, mis kaitsevad vihma, tuule ja lume eest, ning bussipeatuste juurest peavad kaduma silmariivavad vanad kioskid.

Küsimus, kui palju see maksma läheb, vajab juba edasist detailanalüüsi, aga kõik see on niivõrd vajalik ja elementaarne, et rahastusallikate leidmine ei tohi olla takistuseks lahenduse otsimisel.

Valimisliit Tallinna Rohelised (vastas Küllike Reimaa, Tallinna Roheliste esinumber Mustamäel)

Sütiste tee taga olevast metsast tuleb teha korrastatud ja liigirikas virgestusala koos loodusesse hästi sobitatud jooksu-, kõnni- ja rattasõiduradadega, trenazööride ja tualettidega.

Jalgteede äärde paigutame pingid, et jalgsi liikujatel ja eakatel oleks võimalus jalgu puhata. 

Vaatame üle Mustamäe ühistranspordiühendused Õismäe ning Nõmmega ning teeme vajalikud muudatused liinide kulgemises ja sageduses. Samuti on vaja praktilisemal moel ühendada ning luua uusi jalgrattateid nii Mustamäe piires kui linnaosade vahel liikumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles