Erakondade ja valimisliitude kolm kõige olulisemat lubadust Kristiines

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla tänav Kristiine keskuse juures.
Endla tänav Kristiine keskuse juures. Foto: Peeter Langovits

Tallinncity jätkab erakondade ja valimisliitude plaanide tutvustamist Tallinnas linnaosade kaupa, nüüd on vaatluse all Kristiine. Palusime igal erakonnal tuua välja kolm olulisemat lubadust, nende maksumuse ja finantseerimise skeemi.

Eesti Keskerakond

Loome vähemalt 250 uut lasteaiakohta - Tuisu tänavale juba projekteeritakse uut lasteaeda.

Rajame Löwenruh või Sõjakooli parki uue purskkaevu.

Jätkame selliseid eelmisel aastal end õigustanud algatusi nagu pargikontserdid ja lastehommikud. Toome parkidesse täiendavaid üritusi.

Eesti Reformierakond

Kahekordistame sünnitoetuse 650 euroni. See aitab katta hädavajalikke kulutusi lapse sünni hetkel. Investeerime Tallinna lasteaedade remonti igal aastal vähemalt 6 miljonit eurot ning sellest suuname vahendeid ka Kristiine lasteaedade remondiks. Tõstame lasteaedade rahastamist läbi pearaha tõusu 106 eurolt 130 euroni lapse kohta kuus, mis võimaldab maksta paremat palka õpetajatele, osta õppevahendeid ja muuta lasteaed mõnusamaks paigaks lapsele.

Remondime teid igal aastal mitte ainult valimistsüklist tulenevalt ja suurendame teederemondiks minevat eelarvet seniselt 6 miljonilt eurolt 15 miljoni euroni aastas. Erilist tähelepanu tahame pöörata Kristiine sisekvartaalsetele teedele ning tänavatele, kus puuduvad kõnniteed. Loome juurde uusi jalgrattateid.

Toetame korteriühistuid 1+1 põhimõttel, kus linn lisab ühistu poolsele eurole omalt poolt euro, ning misläbi toetatakse ühistuid majade soojustamisel, parkimisalade laiendamisel ja hoovide korrastamisel. Projektide toetussummaks aastas on vähemalt 1 miljon eurot.

Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond(vastas Kristiine halduskogu liige, Kristiine linnaosavanema kandidaat Maris Sild)

Tondi ülesõidu rekonstrueerimine. Tondi ülesõidu eritasandiliseks ristmikuks ehitamisest on räägitud juba kümneid aastaid. Selleks, et lahendada liiklusohtlik olukord nii jalakäijatele, autodele kui ka ühistranspordivahenditele tuleb Tondi ülesõit muuta eritasandiliseks ristmikuks. Maksumus: 7-9 miljonit eurot. Katteallikas: linnaeelarve ning Euroopa tõukefondid

Kultuurikeskuse rajamine. Kristiine linnaosas puudub nii raamatukogu kui ka saal, kus üritusi korraldada. Seetõttu rajame Kristiinesse kultuurikeskuse, kus tegutsevad nii raamatukogu, huviringid, linnaosavalitsus kui ka korraldatakse erinevaid sündmusi linnaosaelanikele. Maksumus: 1,5 miljonit eurot. Katteallikas: linnaeelarve

Loome Kristiine linnaossa juurde 700 uut lasteaiakohta. Maksumus:aastas üle linna investeering 13 miljonit eurot lasteajakohtade loomisesse. Katteallikas: linnaeelarve.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL)

Tagame Kristiine linnaosas lasteaiakohad jalutuskäigu kauguses. Neljaga aastaga rajab IRL 2000 uut  lasteaiakohta kogu Tallinnas,  rahaline kulu 20 miljonit eurot)

Alustame Kristiine linnaossa raamatukogu rajamist.

Tänavavalgustusse investeerimine elanike turvalisuse eesmärgil. Maksumus: 700 000 – 1000000 aastas kogu Tallinnas.

Rajame üheselt mõistetavad ja tajutavad kõnniteed. Maksumus: 1 miljon aastas kogu Tallinnas.

Valimisliit Vaba Tallinna Kodanik

Kristiine linnaosale soovime üheskoos välja kujundada selge ja  positiivse Kristiine identiteedi. Kristiine linnaosal peaks olema senisest enam otsustusõigust oma asjade korraldamisel. Leiame, et linnaosa omanäolisuse säilitamine nõuab kogukonna aktiivset osavõttu linnaosa planeeringuprotsessist.

 Eramajade piirkondadesse ei ole tarvis ehitada sinna sobimatuid korterelamuid. Selle lubaduse täideviimine eeldab rahalise panustamise asemel seda, et kohalike elanike kaasamine planeeringute kinnitamise protsessi on sisuline ning toimib planeeringute kõige esimestest etappidest alates. Samuti tuleb detailplaneeringute kinnitamine anda halduskogude pädevusse.

Linnaosa halduskogul peab olema senisest rohkem otsustusõigust. Halduskogu peab kinnitama linnaosa eelarve, heaks kiitma linnaosavanema kandidatuuri ning teostama järelevalvet linnaosavalitsuse tegevuse üle ning detailplaneeringute kinnitamisel peab olema otsustav halduskogu seisukoht. Seda on võimalik saavutada muutes Tallinna põhimäärust

 Tuleb teha korda Tondi ülesõidu ning raudtee äärsed alad, rajada enam jalakäijate läbipääse raudteetammi alt ning kujundada linnaosas turvaline rattateede võrgustik. Tondi ülesõidu maksumust ei saa enne öelda, kui on kinnitatud sobiv projekt ja leitud kõige optimaalsem lahendus. See lahendus saab sündida üksnes koostöös kohalike kogukondadega, teadlastega ja ekspertidega (arhitektid, planeerijad, urbanistid). Võimalik on erineva kallidusega projektid. Rahastamiseks soovime kaasata ka Euroopa struktuurfondide vahendeid, kuid samuti linna enda investeeringuvahendeid. Raudtee äärsete alade korrastamine ja jalakäijate läbipääsude  rahastamine tuleks linnaosale antud eelarvest. Rattateede võrgustiku rajame koostöös teiste linnaosadega lähtudes valimisliidu Tallinna valimisprogrammist.

Valimisliit Tallinna Rohelised (vastas Olav Kivirand, Lilleküla Seltsi juht ja Tallinna Roheliste esinumber Kristiines)

Piirame liikumiskiirust kvartalisisestel teedel 30 km/h ja jälgime rangelt sellest kinnipidamist. Tugevdame kontrolli ülekäigukohtades ning kaasame selleks MUPO ning kohalikud elanikud.

Kindlustame rohelise keskkonna säilimise, praeguste elanike huvide arvestamise ning ei lase "arendajatel" pikkida madal-tiheda hoonestuse vahele sobimatult kõrgeid hooneid.

Eluheidikutele leiame tööd Kristiine heakorra tagamisel, vanurite abistamisel jm. ja toome nad normaalsesse ellu tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles