Lukas pakub end lasteaiatülis vahendajaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühise asja peal väljas: Tõnis Lukas arendamas pedagoogilist koostööd poja Atsiga Midrimaa lasteaias.
Ühise asja peal väljas: Tõnis Lukas arendamas pedagoogilist koostööd poja Atsiga Midrimaa lasteaias. Foto: Margus Ansu

Haridusminister Tõnis Lukas peab Tallinna lasteaedade üle käivat vaidlust teema ülepolitiseerimiseks ning pakub end selle tüli lahendamisel vahendajaks.

«Haridusministrina pakun end vahendajaks selle küsimuse lahendamisel linnade liidu ja sotsiaalministeeriumi vahel,» sõnas Lukas. «Kuigi vaieldakse tervisekaitsenõuete rakendamise üle, on lasteaedade teema siiski alusharidusena haridus- ja teadusministeeriumi kompetents ning minu süda valutab.»

Lukase arvates lahendaksid tänase vaidluse haridus- ja teadusministeeriumi esitatud muudatused koolieelse lasteasutuse seadusse, kuid paraku on selle menetlus riigikogus Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide vastuseisu tõttu esimesel lugemisel toppama jäänud.

«See muudatus annab just omavalitsustele suurema paindlikkuse lasteaiarühmade komplekteerimisel,» ütles Lukas. Ta selgitas, et praegu käib vaidlus, kas ruumivajaduse arvestamisel tuleb lähtuda registreeritud lastest või kohalolevatest. «Aga osaajaga registreeritud lapsed kasutavad neid ruutmeetreid erinevatel aegadel ja seetõttu pole põhjendatud selline ruutmeetrite arvestus,» põhjendas Lukas.

Nii seaduseelnõu politiseeritud toppamine kui tänane Tallinna linnavalitsuse otsus panid aga Tõnis Lukase mõtlema seaduseelnõu tagasivõtmise üle. «See vaidlus annab märku lasteaedade teema täielikust ülepolitiseerimisest, sest selles olukorras ei ole võimalik välistada, et sealt tulenevat muudetud olukorda hakataks ära kasutama poliitilise võitluse areenil.»

«On lubamatu, et valimiseelse pardijahi tingimustes lastakse poliitilisi haavlilaenguid valimatult igas suunas, nii et ka lapsed võivad kogemata pihta saada,» ütles Lukas.

Eelnõu annaks vabamad käed

Menetluses oleva seadusemuudatuse säte ütleb, et kui lasteasutuse mõnes rühmas on moodustatud osaajalised kohad, siis võib sõime- ja lasteaiarühmadesse registreeritud laste arv olla suurem, kui selleks on hoolekogu nõusolek ja tagatud lapse arenguks vajalikud tingimused, lisades, et lasteasutuse rühmades ei tohi ühel ajal viibida rohkem lapsi, kui nimetatud sätted lubavad.

«Haridusministeerium annaks just usaldusest omavalitsuste vastu neile selle sõnastusega suurema otsustusõiguse rühmade komplekteerimisel,» ütles minister.

«On üllatav, et just sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond on riigikogus andnud turmtuld selle uue seaduse vastu, kuigi see lahendaks just praeguse vaidluse,» lisas ta.

«Paindlikkust peab rakendama mõistlikult, seda ei tohi aga kasutada tervisekaitsenõuetest kõrvalehiilimiseks, vaid me peame usaldama omavalitsusi. Praegu on mul hirm, et niisuguses poliitiliselt ülelaetud olukorras hakatakse paindlikke otsustamisvõimalusi kasutama äraspidiselt ning laste ja pedagoogide vaenulikult,» põhjendas Lukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles