Pajula: tervisekaitse nõuded vähendavad lasteaiakohti 6000 võrra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusameti kinnitusel on enamikul vanadel lasteaedadel uute tervisenõuete täitmisega raskusi.
Haridusameti kinnitusel on enamikul vanadel lasteaedadel uute tervisenõuete täitmisega raskusi. Foto: Toomas Huik

Tallinna haridusamet peab mõistlikuks leevendada lasteaedadele tänavu jaanuarist kehtima hakanud rangemaid tervisekaitsenõudeid, sest vastasel juhul peaks nimekirjast kustutama tuhanded lapsed ega saaks sügisel vastu võtta uusi.

«Kui viia laste arv kõikides Tallinna lasteaedades vastavusse uute tervisekaitse nõuetega, tähendaks see lasteaiakohtade arvu vähenemist umbes 6000 võrra,» ütles haridusameti juhataja Andres Pajula Postimees.ee'le.

«Seega oleme praegu reaalse olukorra ees, kus 2010. aasta sügisel ei saa lasteaeda kooliminejate asemele võtta praktiliselt ühtegi last,» lisas ta. Amet esitas linnavalitsusele homseks ka eelnõu peatada lasteaiarühmade komplekteerimine senikauaks, kuni pole teada, kuidas õnnestub täita tervisekaitse nõudeid rühma suurustele. Tänavu aasta alguses täpsustatud tervisekaitsenõuete järgi peab lasteaia rühmatoas olema iga nimekirjas oleva lapse kohta olema 4,5 ruutmeetrit mängu- ja magamispinda.

Pajula sõnul on selle täitmisega probleeme praktiliselt kõikidel lasteaedadel, välja arvatud neljal uuel lasteaial. «Kui viimastel aastatel on uute lasteaedade ehitamisel kõiki tervisekaitse nõudeid arvesse võetud, siis enamik lasteaedasid on ehitatud juba 1950.-1960. aastate paiku - olles algselt mõeldud praegusest isegi suuremale laste arvule, kuni 30 last rühmas. Nõue, mis kehtestati alles käesoleva aasta algusest, laieneb ka nendele,» tõdes ta.

«Raskesse olukorda satuvadki eelkõige just vanemad ja kindlasti väikesed kortermajades asuvad lasteasutused, mis tuleb tõenäoliselt sulgeda.»

Ümber paigutada pole võimalik

Terviseamet on aasta algusest saadik teinud ettekirjutusi seitsmele ülerahvastatud lasteaiale. Terviseamet leiab, et laste arvu nõuetele vastavaks viimine ei pea tingimata tähendama nimekirjast kustutamist. Aidata võib kasvõi ühe lasteaia raames eri suurusega rühmade või ka Tallinna linnas laste ümberpaigutamine.

Pajula seda lahendusena ei näe. «Laste ümberpaigutamiseks on väga vähe võimalusi. Kesklinna lastele saaks pakkuda kohti Lasnamäel, kuid sedagi piiratud määral, mis ei kata kogu vajadust. On muidugi ka võimalus, et linn jätkab samal viisil vaatamata ettekirjutustele, kuid see tähendaks väga suurtes summades sunniraha maksmist ja arvatavasti ka lapsevanemate etteheiteid nõuete mitte täitmise osas,» ei näinud Pajula rohkem võimalusi.

Tallinn esitas Terviseameti Põhja talitusele vaided, kuid neid ei rahuldatud. Samuti pöörduti sotsiaalministri poole, et tervisekaitse normatiivid viidaks vastavusse tegeliku olukorraga.

«Arvestades mõistlikkuse printsiipi, reaalset kohakasutust ja iga lasteasutuse omapära, oleks võimalik toime tulla olemasolevate lasteaedadega,» arvas Pajula. «Määrusest tulenevate uute normatiivide täitmisele asumisega tekivad pooltühjad lasteaiad, põhjendamatud ja ebareaalsed kulutused, järgneb ka lasteaiakohtade nappus ning kaasneb vajadus vähendada õpetajate ja õpetaja abide palkasid (seoses laste arvu vähenemisega rühmades).»

Nagu igal aastal, ootab praegugi umbes 3000 Tallinna last järjekorras, et sügisel lasteaiakohta saada. Haridusameti kinnitusel oleks senise korralduse juures kõikidele 3-7aastastele ja enamikule 1,5-3aastastele lasteaiakohad tagatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles