Talvega kogunenud tolm ja praht kaob mai keskel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Smuuli teed puhastanud traktori ümber hõljus selle tööga paratamatult kaasnev tolmupilv.
Eile Smuuli teed puhastanud traktori ümber hõljus selle tööga paratamatult kaasnev tolmupilv. Foto: Liis Treimann

Tallinnas lendleb tuulise ilmaga praegu veel tolmu ja liiva, kuid asjatundjate sõnul ei ole olukord pärast pikka ja rohket libedusetõrjet tänavu kevadel sugugi hullem kui eelmistel aastatel.



Keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi juhtimise osakonna juhataja Erik Teinemaa kinnitas, et esmavaatlusel ja mõõtmiste andmetel on Tallinnas praegu tolmu osas seisukord umbes sama kui eelnevatel aastatel. Viimasel kahel aastal on õhusaaste pealinnas isegi natuke vähenenud.

«Kevad ei ole aga veel läbi, seetõttu ei saa ka öelda, milliseks olukord võib kujuneda,» lisas ta. «Palju sõltub loomulikult ilmastikutingimustest. Kui on ebasoodsad tingimused ja tuulevaikus ning saaste ei haju, võib õhu kvaliteet loomulikult langeda.»

Autod reostavad õhku

Teinemaa märkis, et liiv tänavatel ei ole kõige hullem. Palju rohkem mõjutavad just eriti Tallinna kesklinna õhukvaliteeti autode heitgaasid ja naastrehvide alt üles paiskuvad teekatte peened osakesed.

Keskkonnauuringute keskus mõõdab linnaõhu kvaliteeti Tallinnas kolmes püsipunktis – Liivalaia tänava ääres Nordea maja kõrval, Õismäel ja Koplis. Liivalaia tänav asub tüüpilisel kesklinna õhusaastealal, Õismäe näitab Tallinna üldist tausta ja Kopli on koht, kus leidub palju ahiküttega maju, aga ka sadamaid.

Peale pidevate mõõtekohtade on keskkonnauuringute keskusel kaks seirebussi, mida sõidutatakse ühest kohast teise, et uurida ka linna teistes osades välisõhu kvaliteeti. Üks bussidest seisab praegu Kristiine keskuse ristmikul Statoili tankla kõrval, teine aga Nõmmel.

Keskus mõõdab õhusaastet peale Tallinna ka Tartus, Narvas ja Kohtla-Järvel. Teinemaa sõnul on Tallinnas kui mereäärses linnas õhk isegi puhtam kui teistes Eesti suuremates linnades, kuigi pealinnas on liiklus oluliselt tihedam. Tartus näiteks jätab Emajõe ürgorg palju saastet justkui kotti.

Venitada pole mõtet

Teinemaa selgitas, et suvel läheb õhk Tallinnas puhtamaks, sest tugeva päikesekiirgusega tekivad tõusvad õhuvoolud, mis hajutavad saastet. Talvel annab linnaõhu halvenemisse oma panuse ahiküte.

Tallinna linnakoristuse ühe lepingupartneri Teho Eesti Teehoolduse kõneisik Enn Proosväli ütles, et nende hooldatavatel tänavatel Lasnamäel, Pirital ja Nõmmel on esimene koristusring tehtud. Tõsi, Nõmmel on veel mõnes kohas isegi lund ja jääd ning seega ei ole võimalik igalt poolt talveprahti kokku korjata. Esimesel võimalusel seda aga tehakse.

«Venitada ei ole mõtet,» märkis Proosväli. «Vastavalt linnaga sõlmitud lepingule käib kevadkoristus 15. maini.»

Õhusaaste
•    Samamoodi nagu teistes suuremates linnades tekitab Tallinnas õhusaastet (peened osakesed, lämmastikuoksiidid) põhiliselt liiklus.
•    Peentolmu ööpäeva keskmine kontsentratsioon Liivalaia seirejaamas on viimase nädalaga kolm korda langenud. Koplis ja Õismäel on peentolmu õhus kaks korda vähem kui Liivalaia tänaval.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles