Savisaar vormis kahepäevase teekonna Belgiast Eestisse reisikirjaks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnapea Edgar Savisaar logistas lennuseisakut trotsides kaks ööd ja päeva auto, rongi ja bussiga läbi Euroopa ning kirjutas selles kõigest oma

blogisse

mahlaka reisipäeviku.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja abilinnapea Deniss Boroditš sõitsid Belgiasse Genti, et uuendada linnadevahelist koostöölepet ja osaleda lillefestivali Floralies Expo avamisel. Reedel pidid nad Brüsselist tagasi Tallinna lendama, kuid peagi sai selgeks, et Islandi vulkaani tuhapilve tõttu Euroopa kohal lennukite peale enam loota ei saa. Algas teekond auto, bussi ja rongiga läbi Euroopa.

«Millal ma viimati nii reisisin? Ega ei tulegi meelde. Tavaliselt olen neid vahemaid läbinud ikka lennukiga,» kirjutas Savisaar oma blogis reedel reisikirja esimeses osas.

Ööl vastu laupäeva olid Savisaar ja Boroditš juba Saksamaa pinnal kiirrongis ja teel Berliini. Nendega oli vahepeal liitunud Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut. «Tsuhh, tsuhh! Rongi rattad ragisevad ja Eesti tuleb aina lähemale. Vaatan aknast välja: silma hakkab vaid üksikuid majade tulesid, õues on kottpime ja maastikuvaateid ei näe. Seda rohkem jääb ruumi fantaasiale ja unistustele..,» jagas Savisaar reisiemotsioone.

«Pärast neljatunnist kosutavat und ühes Berliini võõrastemajas oleme nüüd kolinud ühte väikesesse bussi, mida juhivad kaks sõbralikku Leedu poissi, kes lubasid lahkesti viia meid läbi Poola ja otse Vilniusse välja,» kirjutas Savisaar laupäeval. Ta jagab lugejatega ka oma unenägusid, kus olevat figureerinud nii Angela Merkel kui Andrus Ansip. «Ma usun, et sellel unenäol on sügavam mõte. Kui Euroopa liit kunagi lõheneb, siis vaevalt me jälle iseseisvaks saame, küllap muutume üheks Saksamaa osaks,» lisas ta Angela unenäo kohta.

Poola valmistas Tallinna linnapeale üllatuse. «Ma ei olnud palju aastaid sõitnud läbi Poola ja omajagu isegi uskusin seda juttu mahajäänud, räpasest ja kauboikapitalistlikust riigist, mida meil paljud räägivad.» Tegelikult osutus suur ja praegu leinav riik aga olevat korras ja kena. «Ühe tähelepaneku oleme küll teinud - võrreldes Eestiga on siin palju vähem kurepesasid. Seni oleme näinud vaid kahte, kus kured olid ka kohal,» lisas Savisaaar Poola kohta.

Laupäeva hilisõhtuks oli Savisaare reisiseltskond jõudnud viiendasse läbitavasse riiki Leedusse ja edasi sõideti bussiga. «Saime teada, et riigijuht Ansip on täna õhtupoolikul asunud pikale teekonnale Eestist Poola. Kes teab, äkki tuleb tema korteež meie väikesele bussile veel vastugi. Peame olema ettevaatlikud, et ei häiriks peaministrit,» kirjutas Savisaar.

Viimase postituse reisipäevaikusse tegi Savisaar täna varahommikul Eesti-Läti piirilt. «Ärkasin üles selle peale, et Deniss norskas kõva häälega. Siis panin tähele, et meie masin on juba tükk aega seisnud. Küsisin, mis on lahti? Mulle vastati, et oleme jõudnud Läti-Eesti piirile ja siin kontrollitakse isikut tõendavaid dokumente.» Nii nägid tema silmad enda sõnul ära viimase piirijärjekorra Euroopa Liidus.

«Pidime jõudma Ülemistele reede öösel vastu laupäeva, jõuame aga laupäeva öösel vastu pühapäeva. Ei jäänudki palju hiljaks ja pool Euroopa Liidust sai seejuures läbi sõidetud. Põnev seiklus oli ja ma tänan kõiki, kes tegid selle kaasa koos minuga,» lõpetas Savisaar oma reisikirja.

Ulatuslikud lennuhäired üle Euroopa jätkuvad Islandi vulkaani tuhapilve tõttu täna juba neljandat päeva. Paljude Euroopa riikide, sealhulgas Eesti õhuruum on suletud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles