Elektriraudtee palub Harju maavanema abi piletijäneste karistamisel

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriraudtee rong Balti jaamas.
Elektriraudtee rong Balti jaamas. Foto: Liis Treimann

Piletita sõitjate karistamisega hädas olev Elektriraudtee soovib, et Harju maavalitsuse juurde loodud transporditalitus hakkaks nende rongides kontrollima reisijate sõidupileteid.

Elektriraudtee AS on Harju maavanemale Värner Lootsmannile esitanud palve, et transporditalitus võtaks piletite kontrollimise üle hiljemalt 1. jaanuarist 2009, teatas Harju maavalitsus. Elektriraudtee prognoosi kohaselt tähendaks see kaheksa täiendava ametikoha loomist.

«Riigikohtu 16. mai otsus on kaasa toonud tõsised muutused kõikidele transporditeenust osutavatele ettevõtetele. Nii ei ole täna enam võimalik teostada raudteel tõhusat kontrolli eraõiguslikel alustel toimetavate piletikontrollidega,» tõdes Lootsmann.

Elektriraudtee poolt maavalitsusele saadetud kirjas märgitakse, et peale riigikohtu otsust on erafirma Ühisteenused töötajate õiguseks olnud vaid see, et paluda piletita reisijal rongist lahkuda.

Kuigi Elektriraudtee on oma reisijateveo eeskirja sisse viinud muudatuse, mille kohaselt on piletita reisijale õigus vormistada ka leppetrahv, on süsteemi miinuseks see, et pole võimalik maksmata jäetud trahve välja nõuda kiirmenetluse korras ning keeruline on piletijänese isikuandmete tuvastamine.

Oma kirjas leiab raudteefirma, et hoolimata hetkel olemasolevast lahendusest on tulevikus kindlasti vaja üle minna väärteomenetluse raames piletita sõidu eest trahvimisele ning seda selleks, et tagada kontrolli tõhusus ja trahvide laekumine.

Lootsmanni sõnul peaks piletikontrolli süsteem toimima sarnaselt nii bussi- kui ka raudteetranspordi osas ning ta pöördub raudteefirma taotlusega regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri ning majandus-ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi poole.

Maavanem lisas, et Elektriraudtee ettepanekut saab hakata realiseerima üksnes juhul, kui majandus- ja kommunikatsiooniministeerium annab sellele oma heakskiidu, sest uute töökohtade rahastamiseks peab ministeerium seni raudteedotatsioonidest piletikontrolliks suunatud ressursid suunama sihtotstarbeliselt ümber Harju maavalitsusele.

Samal teemal!

Ühisteenused kaotasid trahvimisõiguse
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles