Kadrioru veerde on kerkimas kiiskav metallkoloss, VUNDAMENT

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VIIRE VILLANDI

Kadrioru veerde, Vilmsi, Raua ja Vesivärava tänava ristumiskohta keset sajandialguse puitasumit on kerkimas Otepää firma Parmet kiiskavatest metallkassettidest fassaadiga kuuekorruseline äri-, büroo- ja eluhoone. Ehitise tellija, aga ka ehituse projektijuht on ehitusfirma FCM. Paljudes linnaelanikes nõutust ja isegi nördimust tekitanud suurhoone on projekteerinud arhitekt Raivo Puusepp omanimelisest arhitektuuribüroost. Tallinlastele on ta tuntud eelkõige WW Passaazhi autorina, ka Ühispanga Stockmanni kvartalisse rajatava 26-korruselise kõrghoone projekt on tema looming.

Ehitusfirma FCM arendusdirektor Ilmar Jõgi ütles «Postimehele», et tema ei tahaks oma arvamust hoone arhitektuuri ja linnaossa sobivuse kohta avaldada. «Raivo Puusepp on arhitekt, kunstnik, temal on õigus oma nägemusele. Ka tema on öelnud, et kui linnal oleks olemas arhitektuurne kontseptsioon, mida kusagile ehitada, siis peaks temagi sellest kinni. Aga on ju tõsi, et sellist kontseptsiooni ei ole. Seetõttu on loojal õigus olla oma loomingus vaba.» Jõgi arvas, et tegelikult peaks olema linnavalitsuse rida töötada välja mingid eeskirjad, millest lähtuvalt linnaosadesse hooneid kavandada.

Praegu kerkiv metallkoloss ei harmoneeru paljude linlaste arvates kuidagi ei naabruses asuvate puitelamute ega Kadrioru intiimse keskkonnaga. Puusepp on aga tuntud kui kontraste hindav ja neid loov arhitekt. Arhitekti endaga «Postimehel» kontakti saada ei õnnestunud, sest ta viibib praegu puhkusel.

Et hoone on peaaegu valmis, siis pole enam mõtet polemiseerida selle ehitamise üle. 30 miljonit maksva nüüdisaegse büroohoone-elamu ehitamiseks on FCM saanud laenu Tallinna Pangast (selle uue peahoone ehitamisel oli FCM projektijuht) ja küsitava väljanägemisega metallist ja klaasist kuup tuleb seest kõigile nüüdisaja nõuetele vastav: kogu hoone on sundventileeritav, bürooruumides kasutatakse õhu jahutamise süsteemi, majal on oma autonoomne gaasküte ja kõrgematele korrustele viib Kone OY uut tüüpi roniv lift Monospace.

Hoone suurte vitriinakendega alakorrusele tulevad äriruumid, kahele järgmisele bürood, IV-VI korrusele on kavandatud kamina ja suure vannitoaga korterid.

Kes äriruumid rendile võtab, seda ei osanud Jõgi veel täpselt öelda, büroopinnale seab end sisse FCM ise, aga sealgi üüritakse ruume välja. Üks kindel rentnik olla juba teada - personaliotsingu- ja koolitusfirma Ariko Reserv.

Kadrioru veerel pole pinnas sugugi ehitajasõbralik. Et suurhoone sealsel vesiliival püsiks, selleks on see rajatud 1 m paksusele betoonplaadile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles