Nõmmel ja Pirital käib vilgas oksakoristus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita rannametsas koristavad töötud lume all murdunud männioksi.
Pirita rannametsas koristavad töötud lume all murdunud männioksi. Foto: Liis Treimann

Talvise lumeuputuse all murdunud ja maha kukkunud puuokste koristamisega näevad Tallinnas praegu kõige rohkem vaeva Nõmme ja Pirita linnaosa.


Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra rääkis, et talvise paksu lume all murdunud ja maha kukkunud okste kokkukorjamine algas juba eelmisel nädalal. Suuremad pargid ja mänguväljakud on oksarisust puhtad, kuid Nõmmel leidub veel küllalt kohti, kus koristustööd on alles pooleli.



Vakra sõnul koristavad inimesed ise samuti oma kruntidelt talvel maha kukkunud puuoksi. Jämedamad neist lähevad kütteks, väiksemaid on võimalik aias põletada või jäätmejaama või kompostiväljakule vedada.



Lõkkesuits Nõmme kohal


«Tean, et paljud on tõesti suuremaid oksi kütteks kasutanud, kuid tehakse ka lihtsalt lõkkeid ja põletatakse oksarisu,» ütles linnaosavanem Vakra.



«Põletamiseks peavad aga loomulikult olema täidetud linna heakorraeeskirja nõuded. Nädalavahetustel on lõkketegijaid ja suitsu ikka päris palju ning linnaosavalitsusse on juba isegi kaebusi laekunud.»



Inimesed saavad mahalangenud oksi viia ka Pääsküla endise prügila kõrval asuvasse jäätmejaama või Rahumäe kompostiväljakule.



Tõsi, seal tuleb kuupmeetri eest maksta 300 krooni. Tasuta on aga võimalik oksi viia Männikule, kus mõne kilomeetri kaugusel linnapiirist Saku poole libedusraja ja betoonitehase lähedal asub vastav ladestusplats.



Vakra sõnul on ette tulnud ka juhtumeid, kui nõmmekad on oksarisu oma krundilt salaja metsa alla või parkidesse sokutanud, et linnaosavalitsus laseks need sealt ära vedada.



Osa Nõmme parkidest ja metsadest kokkukorjatud männioksi läheb Tallinna loomaaeda elevantidele söögipooliseks. Selle nädala teisipäeval käisidki loomaaia töötajad esimese koorma järel.



Tasuta äravedu


Sarnaselt varasemate aastatega hakkab Nõmme linnaosa valitsus ka tänavu jagama punaseid kilekotte, kuhu inimesed saavad oma aiast kokku korjatud puulehed ja okkad panna.



Registreerimine ja kottide jagamine algab järgmisel esmaspäeval, 19. aprillil ning kestab 30. aprillini Nõmme linnaosa valitsuse teenindussaalides. Iga kinnistu aia tagant võetakse tasuta kaasa kuni kümme 75-liitrist lehekotti.



Pirita linnaosa vanem Tiit Terik ütles, et peaaegu iga päev käivad töötud Pirita rannametsas ja ringraja lähedal metsas talvel maha kukkunud männioksi hunnikutesse kokku korjamas. Siis vaadatakse, kui palju okstest saab kasutada küttepuudena ning ülejäänu veetakse minema.



Teriku sõnul jagab linnaosavalitsus inimestele puulehtede kokkukorjamiseks kilekotte igal sügisel.



Kevadel seda ei tehta, sest ettevõtmine on päris kallis ja läheb maksma umbes 100 000 krooni. Iga krundi omanik saab aia taha tasuta äravedamiseks tõsta kuni 15 lehekotti.



Lõkke tegemine linnas


•    Tallinnas on keelatud jäätmeid ja kulu põletada. Lõkke tegemine avalikus kohas on lubatud vaid keskkonnaameti eelneval kooskõlastusel.



•    Kooskõlastamata võib lõket teha ainult selleks ehitatud ja märgistatud lõkkeplatsil. Aias võib lõket teha vaid selleks kohandatud mittepõleval alusel või kuivanud taimestikust puhastatud pinnasel.



•    Lõkke juures peab olema kas tulekustuti või ämber veega. Tule tegemise koht peab jääma vähemalt 15 meetri kaugusele hoonetest ja 30 meetri kaugusele metsast.



•    Lõkke tegemisel tuleb veenduda, et tekkiv suits ei häiriks teisi inimesi ega liiklust. Pärast tule tegemist tuleb põlemisjäägid hoolikalt kustutada, valades lõkkekoha üle veega või kattes selle liiva või mullaga.



Allikas: Tallinna linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles