Galerii: Tallinnas mälestati Katõni massimõrva ja Smolenski lennukatastroofi ohvreid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas meremuuseumi juures mälestati täna pärastlõunal Katõni massimõrva ning Smolenski lennukatastroofi ohvreid. 

Riigikogu esimees Ene Ergma osales täna Tallinnas meremuuseumi ees toimunud mälestustseremoonial 1940. aastal Katõnis toime pandud massimõrva ohvrite
meenutuseks, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Oma mälestuskõnes ütles Ergma, et Katõn on 70 aastat olnud Poola rahva hinges kui veritsev haav. 70 aastat tagasi  tapsid NKVD-lased Katõni metsades
julmalt 22 000 Poola ohvitseri ja tsiviilelanikku. Hukkus Poola sõjaline eliit.

Ergma sõnul oli kõige õõvastavam see, et kuritegu püüti kujutada sakslaste metsikusena. Selleks loodi Stalini käsul tuntud inimestest uurimiskomisjon, mida
juhtis vene neurokirurg Nikolai Burdenko. Just see komisjon tunnistas Stalini käsu kohaselt Katõni massimõrva sakslaste käteteoks.

Riigikogu esimees täheldas, et Katõnis juhtunu oli aastakümneid tabuteema Poolas, eriti aga Nõukogude Venemaal.

«Alles perestroika ajal, kui tulid ilmseks NKVD ja KGB koletud inimsusevastased kuriteod, hakati vaikselt rääkima Katõnist, kuigi see teema tekitas Vene võimukoridorides vastumeelsust,» selgitas ta.

«Tänavu, kui tähistatakse Katõni massimõrva 70. aastapäeva, tundus, et Venemaa võimueliit on valmis mälestama Katõni ohvreid. Tunneli lõpus oli ometi näha valgust. Ma loodan, et Venemaa juhtkond teeb ka järgmise sammu ja võimaldab Poola uurijatele juurdepääsu oma arhiivimaterjalidele. Poola rahvas vajab selgust ja vabandust NKVD kuritegude eest,» märkis Ergma.

«10. aprillil tabas Poolat taas kohutav kaotus. Teel Katõni mälestuspäevale toimus lennukatastroof, milles jätsid elu Poola president ja väljapaistvad Poola poliitika, armee, vaimulike esindajad,» ütles Ergma. Ta kutsus üles langetama pea Katõni ohvrite mälestuseks ja olema koos Poola rahvaga tema sügavas leinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles