Elektriraudtee rongihanke võitis Stadler

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stadleri elektrirong.
Stadleri elektrirong. Foto: AS Elektriraudtee.

Elektriraudtee kuulutas täna 18 elektrirongi ja 10 diiselrongi hanke võitjaks Šveitsi ettevõtte Stadler Bussnang AG.


Stadleri toodetavad 18 elektrirongi maksavad 1,25 miljardit krooni, millest 85 protsenti katab Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond ning 15 protsenti tasub Eesti riik.



Stadlerilt tarnitavad diiselrongid hangib Elektriraudtee 20-aastase kapitalirendiga. Esimeses etapis soetatava 10 diiselrongi aastane renditasu on 85,2 miljonit krooni ning raha tuleb riigieelarvest. Lisaks jääb võimalus soetada täiendavalt veel kuni 10 diiselrongi.



Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles, et uued elektrirongid peaksid rõõmustama eelkõige Saue, Keila, Paldiski, Pääsküla, Aegviidu, Nõmme ja teiste piirkondade elanikke, kes saavad mõne aasta pärast kiiresti ja turvaliselt sõita tööle ja kooli.



«See hange ja uued rongid on esimene arvestatav samm 20 aasta jooksul, kui ühistranspordis toimub suurem pööre,» lisas Parts.



Pakkumisi hinnati 15 erineva kriteeriumi alusel. Sealhulgas kaaluti maksumust, rongide hooldus- ja remondikulu, veoelektrienergia kulu elektrirongidel ja diiselkütusekulu diiselrongidel, rongi abiseadmete energiatarvet, rongide mürataset, soojusisolatsiooni ning tarneaega. Stadleri pakkumine osutus parimaks nii maksumuse kui ekspluatatsioonikulude poolest.



Uued elektrirongid saabuvad lepingu järgi Eestisse 2013. aasta jooksul ning uued diiselrongid on kohal hiljemalt 2014. aasta lõpuks.



Lisaks Eestile tarnib Stadler ronge ka Soome ja Norrasse. Hankel osales Stadleri kõrval ka Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A Hispaaniast.



Esimesi testsõite uue Stadler Flirt elektrirongiga hakatakse Harjumaal tegema juba 2012. aasta suvel.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles