Tallinna volikogu koguneb pensioniseaduse tõttu erakorralisele istungile

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Vitsut.
Toomas Vitsut. Foto: Toomas Huik

Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut kutsub eelolevaks esmaspäevaks kokku volikogu erakorralise istungi.


Oma otsust põhjendas volikogu esimees eile riigikogus vastu võetud riikliku pensionikindlustuse seaduse muudatustest tuleneva mõjuga. «On ilmne, et pensioniseaduse muudatustega langeb kohaliku omavalitsuse õlule senisest suurem koormus ja vastutus,» teatas Vitsut pressiesindaja vahendusel.

«Sisulise aruteluta jõustatud seaduse puhul ei ole üldse juttu tehtud sellega seotud olulistest momentidest. Näiteks on vaja selgust, kuidas tagatakse hoolekanne nendele inimestele, kes ei ole enam võimelised töötama, aga pole ka jõudnud veel pensioniikka ning kel puuduvad hooldajad. On ilmne, et see saab kohalike omavalitsuste täiendavaks ülesandeks,» ütles volikogu esimees.

«Vitsut näeb siin täiendavat vastuolu omavalitsustele üha lisanduvate kohustuste ja nende täitmiseks vajalike vahendite eraldamises. Küsimust, kuidas Tallinnas tulla täiendavate ülesannetega toime, on tema hinnangul vaja erakorralisena arutada,» lisas volikogu pressinõunik Ester Šank.

Küsimusele, miks tuleb erakorraline volikogu istung kokku kutsuda seaduse pärast, mille mõju avaldub alles mitme aasta pärast, vastas Šank: «Kuni seadus pole välja kuulutatud ja Riigi Teatajas avaldatud, pole see veel seadus. Lootus sureb viimasena.

Volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer nentis erakorralisest istungist kuuldes, et pensioniea tõus on kahtlemata oluline, aga antud juhul on volikogu esimees riigi ja linna teemad sassi ajanud.

«Pensioniea tõusu arutelu linnavolikogus on farss ja see ei ole väga tõsiselt võetav ettevõtmine. Selle asemel soovitaksin tegeleda teeaukude parandamise, ühistranspordi korraldamise ja lasteaedade probleemidega. Need on teemad, kus linn oma ülesannetega kuidagimoodi hakkama ei saa,» lausus Holsmer.

Ta lisas, et pensioniea tõusu alternatiivideks on pensionide vähendamine, kõrgem sotsiaalmaks või võõrtööjõu sissetoomine Eestisse. «Ma usun, et ka Keskerakond nõustub sellega, et pensione ei tohiks vähendada,» arvas Holsmer.

Volikogu eelmisel istungil kulutasid keskerakondlastest linnavolinikud tublisti aega riigikogu menetluses olnud pensioniseaduse muudatuse eelnõu kritiseerimisele. Samuti koguti volikogu esimehe initsiatiivil allkirju avaldusele, millega sooviti eelnõu menetlemise peatamist.

Iga kahe nädala tagant koguneva Tallinna volikogu korraline istung on täna. Järgmine korraline istung peaks toimuma 22. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles