Tallinn esitab valitsusele ettepaneku 2010. aasta riigieelarve muutmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Jäppinen.
Kaia Jäppinen. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavolikogu kavatseb täna esitada valitsusele ettepaneku 2010. aasta riigieelarve seaduse muutmiseks ning lisada käesoleva riigieelarve seaduses sätestatud tasandusfondist toetatavate kulude loetellu koolieelsete munitsipaallasteasutuste toetus ning haridus- ja teadusministeeriumi eraldiste loetellu lasteasutuste investeeringute programm.


Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul on äärmiselt oluline, et hoolimata keerulistest aegadest Eesti majanduses säiliks pakutav lasteaiateenus kvaliteetsena ja soovitud mahus.

«Teadaolevalt toimub lasteasutuste rahastamine riigieelarve ja valla- või linnaeelarvest, vanemate poolt kaetavast osast ja annetustest,» tõdes Jäppinen. «Esitame valitsusele 2010. aasta riigieelarve seaduse muutmise seaduse eelnõu, et jätkata riigipoolset koolieelsete munitsipaallasteasutuste toetamist 200 miljoni krooni ulatuses ja lasteasutuste investeeringute programmi 200 miljoni krooni ulatuses, kokku siis 2010. aastal 400 miljoni krooni ulatuses.»

2009. aasta riigieelarve seaduses kavandas riik koolieelsete lasteasutuste toetamist 150 miljoni krooni ulatuses. Mulluse lisaeelarve ja selle muudatustega jäeti aga koolieelsetele lasteasutustele kavandatud raha omavalitsustele eraldamata.

Jäppinen ütles, et riigi tegevusest või pigem tegemata jätmisest tulenevalt tõusetuvad aga probleemid - Tallinn soovib säilitada õpetajate palku, kuid selleks tuleb teha valikuid. Täna on Tallinna pedagoogide alampalgamäärad kõrgemad vabariigi keskmisest 4 protsendi võrra, see aga saavutati sisemiste ressursside arvel. Samas on vaja leida ka täiendavat raha hariduslike tugiteenuste osutamiseks, õpi- ja kasvukeskkonna säilitamiseks ja muuks selliseks.

Lasteasutuste rahastamisel on oluline roll ka vanemate poolt kaetaval osal, mis viimased neli aastat on Tallinnas olnud kaheksa protsenti valitsuse kehtestatud palga alammäärast. Täna on Tallinn olukorras, kus paljud vanemad on jäänud töötuteks ja ei suuda vanema osa tasuda, mistõttu on lasteasutused sunnitud nad selle tasumisest vabastama. Ka see omakorda vähendab lasteasutuste eelarveid.

Niisamuti on Tallinn seisukohal, et kohalikele omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksu protsent tuleb taastada 2009. aasta riigieelarve vastuvõtmisel kehtinud tasemele 11,93 protsenti. Tallinna toetab ka Eesti Linnade Liidu seisukoht 2011. aasta riigieelarve läbirääkimiste protsessis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles