NATO tippkohtumine ummistab Tallinna kõrghotellid

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO tippkohtumine Tallinna kesklinnas.
NATO tippkohtumine Tallinna kesklinnas. Foto: Graafik: PM

22.-23. aprillil Tallinnas toimuv NATO välisministrite kohtumine peetakse Radissoni hotellis ja Swissotelis, Olümpia hotelli rajatakse 150-kohaline pressikeskus.



Kohtumise ametlikku päevakava seni avaldatud ei ole. Postimehe esialgsetel andmetel on peamisteks sündmusteks NATO liikmesriikide välisministrite kohtumine neljapäeval, 22. aprillil Radisson Blu hotellis ning NATO juhitud Afganistani rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) riikide kohtumine 23. aprillil Swissotelis.



Selline jaotus hotellide vahel on tingitud asjaolust, et Radissoni hotelli suurim konverentsiruum on umbes kolmandiku võrra Swissoteli omast väiksem. Kui NATO-l on ümmarguse laua taga 28 liikmesriiki, siis ISAFi kohtumisel on tarvis sinna mahutada veel hulk teiste riikide esindajaid. Vägesid on ISAFi missioonile panustanud 44 riiki.



Kesklinn suletakse liikluseks


Võimalik, et leiab aset veel muid kohtumiste formaate.


22. aprilli õhtul toimub Estonias kohtumisel osalevate välisministrite pidulik õhtusöök, millele lisandub lühike kontserdiprogramm.



Tegemist on seni suurima Eestis korraldatud rahvusvahelise poliitikaüritusega. Eri riikide delegatsioonides saabub Tallinna kindlasti üle poole tuhande osaleja, lisaks kajastavad kohtumist tõenäoliselt paar-kolmsada ajakirjanikku. Kohtumist juhatab NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. USA välisministri Hillary Clintoni osalust ei ole Ameerika veel ametlikult kinnitanud, kuid seda peetakse suhteliselt tõenäoliseks.



Suurüritus tähendab tallinlaste igapäevaelus ebamugavusi, kuna teatud osa kesklinnast on kahe päeva vältel liikluseks suletud. Politsei- ja piirivalveameti andmeil algavad esimesed liikluskorralduse muudatused 19. aprilli õhtul, kui pannakse üles esimesed ajutised liiklusmärgid. Täpsem liikluskorralduse kava on veel töös, kuid see avalikustatakse lähemal ajal.



Kindel on see, et reede, 23. aprilli õhtul on ette näha olulisi ebamugavusi kesklinna ja lennujaama vahelises liikluses, kuna siis hakkavad kohtumise delegatsioonid lahkuma. Välisministrite ja nende delegatsioonide saabumine Tallinna on veidi enam ajaliselt hajutatud. Osa külalistest saabub Tallinna oma lennukitega, teised kasutavad olemasolevaid liinilende.



Kesklinna osaline sulgemine ei tähenda siiski seda, et kohtumispaiga vahetus läheduses töötavad ärid ja kaubamajad peaksid selleks ajaks uksed kinni panema, töötavad ka kesklinna koolid-lasteaiad.



Probleeme võib olla pigem soovitud kohta harjunud ligipääsuga ehk siis tuleb teha ümbersõit või ette võtta pikem jalgsiteekond. Politsei- ja piirivalveamet lubab piirangualasse jäävatele kesklinna elanikele vastava info saata ka kodusel aadressil.



NATO välisministrite Tallinna kohtumisel arutatav põhiteema on alliansi uus julgeolekukontseptsioon. Tõenäoliselt toimub Eesti välisministril Urmas Paetil ja president Toomas Hendrik Ilvesel ürituse ajal ka mitmeid kahepoolseid kohtumisi osalevate riikide esindajatega.



Õhtusöök Obamaga


Välispoliitiliselt tähelepanuväärne on enne Tallinna kohtumist seegi, et juba sel nädalal leiab aset Ida-Euroopa riigijuhtide õhtusöök USA presidendi Barack Obamaga Prahas, kus tulevad arutusele ka NATOga seotud teemad. Obama ja Vene president Dmitri Medvedev allkirjastavad Prahas 8. aprillil strateegilise tuumarelvastuse piiramise leppe.



NATO kohtumise läheduses on Tallinnas muidki seonduvaid üritusi: NATO päev 16. aprillil Vabaduse väljakul ning Lennart Meri konverents 21.–23. aprillini Nordic Hotel Forumis. Konverentsi tänavune teema on «Homne NATO – tugevamad väärtused ja tugevamad võimekused».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles