Kopli küla on endiselt vee all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rae vallas Peetri külas juhiti Vägeva tee hoovidesse tunginud vesi nädalavahetusel ära, kuid Kopli külas katab mitut tänavat praegugi mitmekümne sentimeetri sügavune veekiht.


Peetri külas polnud liigveest vabanemiseks vaja muud, kui kiiresti ja jõhkralt ühe puuduva teetruubi asemele kraav kaevata. Niipea, kui kopp oli läbi Küti tee kraavi tõmmanud, hakkas vesi alanema ning esmaspäeva hommikupoolikul polnud seal enam uputusest juttugi. Peetri külas Suurekivi teel oli sõidutee veel kõige madalamas kohas veega kaetud, kuid sealgi oli olukord juba talutav.

Rae vallavanem Veigo Gutmann nentis, et kui Peetri külas oli võimalik veeuputus kraavikaevamisega suhteliselt lihtne kõrvaldada, siis Kopli külas on olukord keerulisem. Peetri külas kaevas ekskavaator kraavi eelmisel neljapäeval ning vesi kadus. Kopli külas ei ole mõtet niisugust kraavi kaevata, sest pole kohta, kuhu vesi saaks joosta. Nimelt asuvad vee alla jäänud tänavad väikeses nõos ning sealt pole võimalik vett kusagile juhtida.

Kopli külas elava Vladimir Builo majani on võimalik kuiva jalaga pääseda, kuid maja kelder on sellest hoolimata vett täis. «Alguses proovisin kalamehesäärikutega sinna sisse ronida, aga liiga sügav oli,» rääkis majaperemees ja mõõtis latiga vee sügavuseks umbes poolteist meetrit.

Tänavune uputus pole Kopli külas esmakordne, Builo sõnul uputab seal pärast iga suuremat vihmaperioodi või kevadeti pärast lumerohket talve. Builo naabrinaine, kes pääseb oma koju vaid kummikutes, leidis, et tal on isegi vedanud. Nii mõnegi maja juurde jõudmiseks oleks vaja paati. «Inimesed jätavad autod suure tee peale ja tassivad lapsed seljas koju. Mitmes majas pole ka elektrit, sest elektrikilbid on samuti vee all,» rääkis naine.

Uputuste käes on ta kannatanud kõik need kuus aastat, mis ta Kopli külas on elanud. «Siis, kui me siia elamise ostsime, oli väljas suur suvi ja kõik oli väga ilus. Me ei osanud aimatagi, et siin sellised asjad juhtuvad. Nüüd pole enam midagi teha, peab kannatama,» rääkis külaelanik.

Builo sõnul on külaelanikud korduvalt kavatsenud midagi üheskoos ette võtta, kuid seni pole juttudest kaugemale jõutud. «Kui nüüd vesi ära vajub, siis korraldatakse jälle koosolek ja kõik räägivad, et midagi tuleks teha. Ja keegi midagi ei tee. See on iga kord niimoodi olnud,» ütles Builo.

Vallavalitsusele pole ei temal ega ta naabritel erilisi pretensioone. «Kui me ise teaksime, mida teha, siis võiks ju nende käest midagi nõuda. Aga mida nemadki siin teha suudaksid,» arvas ta.

Gutmanni sõnul on osa Kopli külast suurvee tõttu praegu tõepoolest ilma elektrivarustuseta ning praegu tegeldakse selle taastamisega. Samas töötavad asjatundjad ka selle kallal, et leida vee ärajuhtimiseks parim lahendus.

Gutmann märkis, et niisugustes äpardustes on valdavalt süüdi arendajad, kes ehitusbuumi ajal jätsid osa töid tegemata. Aga vallavalitsuse kohustus on oma elanikke aidata ning seda võimaluste piires tehaksegi. «Eks me teeme niipalju, kui raha kokku saame ning vajalikke lahendusi leiame. Oleme kaasanud spetsialiste, ega kraave niisama ka kaevata ei tasu,» ütles vallavanem.

Gutmanni sõnul Rae vallas ka mujal väiksemaid uputusi, kuid teisi nii tõsiseid üleujutusi kui Kopli ja Peetri külas õnneks siiski ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles