Loe, millised on erakondade 3 olulisemat lubadust Nõmmel ja palju see maksma läheb!

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme linnaosa tänav.
Nõmme linnaosa tänav. Foto: Peeter Langovits

Tallinncity jätkab erakondade ja valimisliitude plaanide tutvustamist Tallinnas linnaosade kaupa, nüüd on vaatluse all Nõmme. Palusime igal erakonnal tuua välja kolm olulisemat lubadust, nende maksumuse ja finantseerimise skeemi.

Eesti Keskerakond

Valdeku 13 ehitame Põlvkondade Maja, kuhu tulevad eakate, puuetega laste ja inimeste tegevuskeskuse ruumid, samuti laste- ja noortekeskus ning linnaosavalitsuse ruumid.

Juurde tuleb 500 lasteaiakohta ja toimub Pääsküla Gümnaasiumi renoveerimine

Kõnniteede ja teede ning sadaveevõrgustiku väljaehitamine ja renoveerimine, uuendamine

Eesti Reformierakond

Ehitame Nõmmele kaks uut lasteaeda, investeerime olemasolevate lasteaedade remonti ja tõstame lasteaiaõpetajate palkasid. Nõmme lapsevanemad peavad saama kindluse, et saavad oma lapse panna kodukohta lasteaeda.  Ühe lasteaia ehitamine Nõmmele läheb maksma ca 2,6 miljonit eurot.

Reformierakond lubab tõsta Tallinna lasteaedade remondi vahendeid vähemalt 6 miljonile eurole aastas.

Teeme korda Nõmme sõiduteed ning rajame Nõmmele korraliku kõnniteed ja rattateedevõrgustiku
Nõmme teed peavad olema eeskujulikus korras ja nende remont peab toimuma korrapäraselt, mitte ainult valimiste ajal. Teeme korda Vabaduse puiestee, Pärnu maantee ja Hiiu tänava. Selleks suurendame Tallinna teederemondi rahastamist 15 miljonile eurole aastas. Üheks katteallikaks saab olla maksutulu lisa järgmisel aastal, mida on oodata 18 miljonit eurot. Samuti tuleb Tallinnasse taotleda märksa aktiivsemalt Euroopa Liidu vahendeid.

Hoiame Nõmme looduslähedast elukeskkonda. Nõmme metsad ja pargid peavad olema Nõmme omad, need peavad olema hoolitsetud ja puhtad, atraktiivsete vaba aja veetmise võimalustega. Selleks sarnaselt Pääsküla rabaga võtta kaitse alla ka Harku raba ning taotleda Nõmme pargid linnaosa omandisse.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL)

Parandame ühistranspordiühendusi nii, et Nõmmelt oleks võimalik bussiga tööl käia mitmeid kordi ümber istumata. Selleks tuleb koostöös spetsialistidega ja naaberomavalitsustega liinivõrk üle vaadata.

Toetame eramajade energiatõhusaks renoveerimist. Maksumus: kogu Tallinnas 1 miljon eurot aastas)

Rajame Nõmmele kaks uut lasteaeda. Neljaga aastaga rajab IRL 2000 uut lasteaiakohta kogu Tallinnas, rahaline kulu 20 miljonit eurot.


Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond (vastasid SDE Nõmme osakonna juht Anto Liivat ja endine Nõmme linnaosavanem, SDE Nõmme linnaosavanema kandidaat Rainer Vakra)

Ehitame Nõmme gümnaasiumi territooriumile Nõmme spordimaja koos korvpallisaali ja ujulaga. Maksumus: kokku 3 miljonit eurot, 1 miljon aastas. Katteallikas: linna investeerimistegevuseeelarve.

Rajame endisesse Lõuna tänav 50 haiglasse nüüdisaegse eakate ja erivajadustega inimeste päeva- ja taastusravikeskuse. Meie jaoks on oluline, et väljateenitud vanadusepäevi oleks Nõmme inimestel võimalik väärikalt nautida just oma kodulinnaosas – Nõmmel.  Maksumus: 2,5 miljonit eurot, ca 1,2 mln aastas. Katteallikas: linna investeerimistegevuseeelarve

Renoveerime Pääsküla Gümnaasiumi. Maksumus: 1,4 mln eurot aastas jaotatuna kahe aasta peale. Katteallikas: linna investeerimistegevuse eelarve

Toome Nõmme turu tagasi Nõmme linnaosavalitsuse haldusalasse ja lõpetame Lasnamäe turu toetamise Nõmme inimeste rahaga. Tulu: linnaosa eelarvesse lisandub ligi 70 000 eurot aastas.


Valimisliit Vaba Tallinna Kodanik

Arendame välja Nõmme keskuse selliselt, et see toetaks (väike)ettevõtluse arendamist ning aitaks kaasa töökohtade loomisele kodu lähedal. Eelarve: 1,5 miljonit eurot/aasta. Kokku 6 miljonit. Finantseeritakse linnaeelarve täna ebaotstarbekate kulude arvelt (linnameedia, avalikud suhted, jne).

 Nõmme turust saab Tallinna parim turg, kust saab kvaliteetset kodumaist kaupa soodsa hinnaga ning mis muudab Nõmme turu taas oluliseks kogukonna sotsiaalse suhtluse kohaks. Vajalik on üle vaadatata tänased turu korraldamise tööpõhimõtted ja keskenduda lepingutele talupidajatega, kes pakuvad soodsamat, kodumaist ja kvaliteetset omatoodangut. Eelarve: 0 eurot, sest samade eelarvevahenditega on võimalik tagada nõmmekate soovidele ja vajadustele lähtuva turu toimimine.

Korraldame Nõmme kitsastel asumisisestel tänavatel lumekoristuse tänapäevaselt, kogukonda kaasavalt ning teekatet säästvalt.
Nõmme saab siin olla pioneer terves Eestis, leidmaks uudseid ja tänapäevaseid lahendusi lume korsistamisel kitsasatel asumisisestel tänavatel. Ülevaatamist vajavad esmajärjekorras tööde korraldus ja sõlmitud lepingud. Eelarve: 0 eurot, samade eelarvevahenditega on võimalik tagada korralik lumekoristus.

Valimisliit Tallinna Rohelised

Muudame linnaosavalitsuse tõeliseks Nõmme elanike abistajaks. Detailplaneeringud ja säästliku renoveerimise plaanid, mis arvestavad Nõmme eripärast keskkonda ja miljööväärtust, tuleb menetleda nii kiiresti, kui vähegi võimalik. Hea tahe ja avatud asjaajamine ei maksa suurt midagi.

Otsime Nõmme koolile laiendamise võimalusi. Kui lapsevanematele ja Nõmme elanikele sobib, siis võib Nõmmele ümber paigutada ja kaasaegses võtmes korrastada mõne muinsusväärtusega hoone kasvõi teisest Eesti otsast.

Kaitseme Harku rabametsa, aitame rajada kooliaedu ning ohutuid rattateid kooli ja poodi sõitmiseks. Püüame ühendada elanike jõud, et luua lumekoristus- ja muruniitmise ühistu - see tuleb odavam ja tõhusam, kui ükshaaval lund lükata.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles