Harju tänav on vaid jalakäijate päralt

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar tõdes tänasel Harju tänava avamisel, et  südalinn on järkjärgult muutumas inimsõbralikumaks ja jalakäijatele turvalisemaks, mis kindlasti teeb sellest olulise tõmbekeskuse nii kohalike inimeste kui ka linna külastavate turistide jaoks.


«Loodan, et uue tänavate ilmega on rahul eelkõige kohalikud elanikud, kelle elu muutub autoliikluse kadumisest palju rahulikumaks ja õhk puhtamaks,» ütles linnapea. «Usun, et laiendame ka edaspidi vanalinnas jalutustsoone, et muuta linn veelgi atraktiivsemaks turistidele ja linnaelanikele, kes eelistavad jalgsi kõndimist vanalinna müüride vahel.»

Praeguse linnavõimu üks valimislubadus eelolevatel valimistel on muuta ka Viru tänav samasuguseks jalakäijate tänavaks.

Harju ja Kullassepa tänavate rekonstrueerimise eesmärgiks oli sõidutee ja kõnnitee ühele tasandile viimine ja tänavate jalakäijate liikumise alaks muutmine. Harju tänavale paigaldati Eduard Vilde monumendi esisele alale ning Kullassepa tänavale turismiinfopunkti juurde uued pingid. Harju ja Niguliste tänava nurgal on nüüd ka uus joogiveekraan.

Rekonstrueerimise käigus tuli Harju tänaval nähtavale mitu unikaalset leidu. Vanad torustikud oli paigaldatud 2–2,2 meetri sügavusele, nüüd kaevati tööde käigus aga kahe ja poole meetrini ja tänu sellele leiti muistset keraamikat, puidust veetorusid ja savist piibuvarre tükk. Kõige olulisemad leiud peitusid seni puutumata kultuurikihil. Praeguse majandusministeeriumi kõrvalt kaevati välja kolme ja poole meetri pikkune puitsillutis. Samasugune sillutis paljastus ka kirjanike maja nurgal, mis näitab, et omal ajal kattis Tallinna üht vanimat ja kesksemat tänavat ümarpalkidest puitsillutis.

Rekonstrueeritud tänavalõigus pikkus on 270 meetrit ja ehitustööde lepinguline maksumus koos kommunikatsioonide rekonstrueerimisega on 0,8 miljonit eurot. Osa tööde käigus üles võetud ja ära veetud tänavakividest on kommunaalameti juhataja Ain Valdmanni sõnul juba maha pandud Pikal tänaval niinimetatud Kolme Õe juures. Teine osa kividest kasutatakse ära ilmselt Tolli tänaval linnaarhiivi ees sillutise korrastamiseks.

Harju tänava rekonstrueerimistöid tegid RTS Infraehitus OÜ ning Kivitööd AS.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles