Tallinn tahab koolidesse pealinna-õpet

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana Toomas aastast 1530
Vana Toomas aastast 1530 Foto: Peeter Langovits

Tallinna haridusamet kavatseb korraldada riigihanke valikkursuse «Kodulinn Tallinn» ainekava koostamiseks ja kirjastamiseks.


Haridusameti juht Andres Pajula selgitas, et hanget veel välja kuulutatud ei ole, alles koostatakse lähtetingimusi. «Praegu on veel vara öelda, milliseks õpe lõplikult kujuneb, praegu aga otsime võimalusi sellise õppekava koostamiseks,» selgitas ta.

Valikkursuse vajalikkuse kohta märkis Pajula, et laste teadmised kodulinnast ja selle toimimisest on nadid. «Kui vaadata laiemalt, näiteks kasvõi Soometki, kus on täiesti loomulik, et oma kodulinnast ühtteist teatakse. Ka Tallinnas peaks see olema täiesti normaalne. Kuna Tallinn on niivõrd suur omavalitsusüksus, siis elementaarseid asju linna kohta võiksid kooli lõpetanud inimesed teada.»

Pajula lisas, et on ka ise lastele kohaliku omavalitsuse korraldusest rääkimas käinud ja õpilaste teadmised ei ole kiita. «Viimane kord lugesin Gustav Adolfi Gümnaasiumis ja seal selgus, et ega õpetajadki teadnud paljut,» ütles Pajula.

Et valikkursust vabaainete tundide raames tulevikus õpetada, on vaja ka õppematerjali, millele peaks aga lahenduse leidma samuti juba hankega.

Küsimusele, et kas siin ei teki poliitikuist linnajuhtidel tahtmine seda tundi parteipropagandaks kasutada ja ise tunni raames laste ette astuda, vastas Pajula, et linnajuhtidel on alati võimalus minna kooli ja paljudes omavalitsustes linnajuhid seda ka teevad ja annavad regulaarselt gümnaasiumiklassides tunde. «Selles ei ole midagi taunimis- ega häbiväärset,» leidis ta. «Ja kui esinemas käiakse, siis poliitikateemasid püütakse vältida ja lauspropagandat ei lähe sinna keegi tegema,» kinnitas Pajula.

Ta lisas, et ei näe midagi taunimisväärset selles, kui teatud osi õppekavas tutvustavad spetsialistid. Näiteks majandusest ettevõtjad ja transpordikorraldusest transpordiametnik. «Aga see ei ole meie eesmärk õppekava koostamisel. Küsimus on täna pigem materjalis, et kust seda saada ja kuidas seda üheks tervikuks kokku panna.»

Valikkursus on 35-tunnine ning eelkõige mõeldud gümnaasiumiastme valik- ja vabaainete raames õpetamiseks. «Kuid seda võiks soovi korral ka üheksandas klassis õpetada,» ütles haridusameti juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles