Liikluslinnak õpetab lapsi liikluses korrektselt käituma

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Laste Liiklusmängukeskus, ainus siseruumides tegutsev liikluslinnak pealinnas avas eile Kadaka teel uksed.

 Maanteeametiga kooskõlastatud liiklusskeemiga alal saavad 3-10-aastased lapsed sõita elektriautodega linnatänavaid imiteerivas keskkonnas ning õppida liikluse põhitõdesid. Liiklusmängukeskuse valmimist aitas stardilaenuga rahastada Kredex.

 «Liiklusmängukeskuses näeb kõik välja nagu tänavaliikluses päriselt – tee ääres on liiklusmärgid, ristmikel töötavad valgusfoorid ning jalakäijatele on ette nähtud kõnniteed ning ülekäigurajad. Kõige elevusttekitavam on laste jaoks muidugi võimalus ise autoroolis istuda ning liigelda nagu tõeline autojuht,» rääkis Laste Liiklusmängukeskuse juhatuse liige  Aivar Sild.

«Lapsed omandavad uusi teadmisi kõige paremini läbi mängu. Meie juures autodega või jalgratastega sõitmas käies saavad lastele selgeks linnaliikluses kehtivad olulisemad reeglid,» ütles Laste Liiklusmängukeskuse juhatuse liige Anu Vahimets. «Suurematele lastele viime meie õppeklassis läbi liikluskoolitusi – see on hea võimalus tulla liiklusreegleid õppima terve lasteaiarühmaga või kooliklassiga.Lisaks pakume lastele võimalust läbida spetsiaalne koolitus, teha eksam ja saada endale jalgrattaload.»

Liikluslinnak asub 900-ruutmeetrisel alal. Seal paiknevad erinevad ristmikud ja ringliiklused, liiklusmärgid, valgusfoorid, ühe- ja kahesuunalised teed, vöötrajad jalakäijatele ning pime maanteelõik tunnelis. Lisaks on linnakus bensiinijaam, park ja erinevad mänguväljakud haljasaladel.

Mänguala liiklusskeem on kooskõlastatud maanteeametiga, amet toetab keskust ka liiklusohutuse teemaliste infomaterjalidega. Maanteeameti  liikluskasvatuse talituse juhtivspetsialist  Eve-Mai Valdna rääkis, et laps peaks harjuma võimalikult erinevate liiklusolukordadega.

Liiklemiseks on laste päralt 15 elektriautot, mille seast igaüks saab valida omale meelepärase. Väiksematele lastele on mõeldud aeglasemad, 3-5 km/h sõitvad autod, ning suurematele veidi võimsamad. Kõik elektriautod on tootja varustanud turvavööde, põlevate esitulede ja korralikult toimiva pidurdussüsteemiga. Sõidukid omavad CE sertifikaati ja vastavad Euroopa Liidu turvanõuetele. Liikluslinnaku alasse pääseb turvalisuse eesmärgil korraga kuni 15 last sõitma elektrisõidukitel või muudel liiklemisvahenditel ning kuni 10 last jalakäijatena.

Liiklusmängukeskuses on üks eraldi suur  ja avar ruum (55m²) koolituste läbiviimseks. Õppeklassis viib juhendaja läbi liiklusõppe tunde, mille kestuseks on reeglina 30 minutit, misjärel lapsed saavad siirduda praktilist liiklemist katsetama. Et liiklusreeglite õppimine ja õpetlike filmide vaatamine oleks lastele meeldiv, ei ole õppeklassis tavapärased koolipingid, vaid lapsed saavad istuda erivärvilistel hernepatjadel.

Liiklusmängukeskusesse saab tulla nii üksikkülastajana kui ka lasteaia- või kooligrupiga. Samuti pakutakse võimalust pidada keskuses kuni 10-aastase lapse sünnipäeva. Ürituste korraldamiseks on vajalik aeg eelnevalt broneerida.

Laste Liiklusmängukeskuse kohta saab rohkem infot nende kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles