Viimsi võib saada Lennart Meri tee

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja Viimsis, kus elas Lennart Meri. Vald hakkab peagi arutama, kas ja milline Meri koduni viiv tee tema järgi nimetada.
Maja Viimsis, kus elas Lennart Meri. Vald hakkab peagi arutama, kas ja milline Meri koduni viiv tee tema järgi nimetada. Foto: Peeter Langovits

Viimsi vallavalitsus päevakorras on peagi idee anda mõnele poolsaare teedest Lennart Meri nimi.


Tallinna ja Viimsi piiril elava suhtekorraldaja Janek Mäggi hinnangul saaks Viimsi vald oma aukodaniku Lennart Meri mälestust jäädvustada läbi temanimelise tänava ja muuseumi.

Mäggi hinnangul võiks Lennart Meri nime kanda Tallinnast Meri koduni viiv Rohuneeme tee. «Kuna meri ja Meri on niivõrd sarnased, siis tõenäoliselt on see parim tee või tänav, kuhu see nimi sobiks. Sest see viib nii mere kui Mere juurde.»

Ta lisas, et kindlasti oleks Viimsisse vaja ka Lennart Meri muuseumi, sest Meri kohta on väga palju huvitavat materjali, kuid kõik see asub Tallinnas. «See aga ei peaks nii olema. Ja lisaks annaks uus muuseum põhjust ka turistidel siia tulla ja vaadata Viimsit kui väga huvitavat ja omapärast elukeskkonda,» lisas Mäggi.

Juttu on sel teemal Mäggi sõnul olnud ka vallavalitsejatega. «Nende soov oligi sel teemal ühiselt mõtiskleda.»

Viimsi vallavanem Haldo Oravas sõnas, et vallavalitsus toetab Mäggi ideid ja kuna Lennart Meri on ka Viimsi valla aukodanik, siis on Lennart Meri mälestuse jäädvustamise teema igal juhul lähiajal päevakorras.

Oravase sõnul on viimsilased ka varem teinud ettepaneku, et mõni tee võiks olla Lennart Meri nimeline. Selleks pakuti Randvere teed, mis ühendab Viimsi sissesõitu poolsaare idapoolse osaga.

Konkreetsete tegudeni pole seni aga jõutud. «Janek Mäggi ettepanek on selles mõttes veidi tuttav, aga ärgitas tõepoolest ka mõtlema, sest Lennart Meri nimi on Viimsiga seotud ja tema tegemiste jälg tugev ka siin Viimsis,» ütles vallavanem.

Tema hinnangul oleks mõtteliste seoste kaudu kõige lihtsam Meri auks ümber nimetada piki mere äärt kulgev Rohuneeme tee, mis algab Viimsi marketi juurest ja lõppeb Meri kodu lähedal. «Selle plaani miinuseks on aga see, et kuna sellele teele jääb palju elukoha-aadresse, siis tehniliselt oleks ümbernimetamine üsna keerukas.»

Teise võimalusena näeb Oravas aga Meri nime andmist teele, mis algab Meriväljalt ja lõppeb Viimsi marketi juures ning kannab praegu kahte erinevat nime. «See on tugev ühendustee, mis ühendab Tallinnat Viimsiga ja võiks olla üks kandidaat. «Kui Viimsi vallavalitsus seda mõtet toetab, siis kavatsen kuu aja pärast toimuval kohtumisel Tallinna linnapeaga selle idee ka välja käia. Kui Tallinn selle mõttega kaasa tuleks, oleks see piire ületav projekt,» rääkis Oravas.

Kuna Lennart Meri on palju rõhutanud, et Eesti paikneb suurte veeteede ääres, oleks Oravase sõnul üks kergemini realiseeritav idee ka Tallinna lahte ümbritseva rannapromenaadi nimetamine Lennart Meri järgi. Tee algab Tallinnast Paljassaarest ja lõppeb Rohuneeme tipus Meride kodu lähedal ning suur osa piki randa kulgevatest kergliiklusteedest on Viimsis juba olemas.

Muuseumi puhul tuleks vallavanema hinnangul kõne alla vaid Lennart Meri majamuuseum, eraldi muuseumi ehitamist ei ole vald kunagi mõelnud ega arutanud.

«See võiks olla tema enda majamuuseum ja seostuks tema enda koduga või mingi osaga sellest. Kuid kahjuks ei ole ma seda veel Helle Meriga arutada saanud, et kas selline võimalus kõne alla tuleks,» tunnistas Oravas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles