Kooliminejatel algab raske katsetenädal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed ja nende vanemad sisseastumiskatsetel Prantsuse Lütseumi 1. klassi
Lapsed ja nende vanemad sisseastumiskatsetel Prantsuse Lütseumi 1. klassi Foto: Liis Treimann

Sel kevadel peavad ülelinnalise vastuvõtuga koolid tegema 1. klassi astujate katsed ära saabuval koolivaheajal, mis tähendab mõnelegi usina vanema võsukesele rasket nädalat koolide vahet katsetel jooksmisega.

Haridusameti uue korra järgi peavad tänavu ülelinnalise vastuvõtuga koolid korraldama kooliküpsuse väljaselgitamise kevadisel koolivaheajal, mis algab homme. «See on niimoodi ajastatud seetõttu, et teeninduspiirkonnaga koolidel oleks selgus, kui palju on lapsi, kes soovivad sinna õppima asuda,» selgitas ameti pressiesindaja Leini Jürisaar.

«Samuti saavad lapsevanemad, kelle laps ei pääse ülelinnalise vastuvõtuga kooli, õigeaegselt taotleda lapsele õppekohta teeninduspiirkonnaga koolis.»

Nagu numbrid näitavad, on tung ülelinnalistesse koolidesse suur ja mitmed lapsevanemad püüavad oma lapsi panna üheaegselt mitmesse kesklinna popimasse kooli.

Nii on mitmed lapsevanemad silmitsi murega, millistele katsetele minna, kui need mõne kooli puhul ühele ajale langevad. «Tean lapsevanemaid, kes jooksevad mitme kooli vahet ja lapsed peavad ühel päeval tegema katsed mitmesse kooli,» rääkis Gustav Adolfi gümnaasiumi õppejuht Tiivi Pikhof.

Näiteks Inglise kolledži 1. klassi astumiseks laekus avaldusi pisut alla 400. Kooli direktor Toomas Kruusimägi ütles, et avalduste arv on varasemate aastatega samas suurusjärgus. Õpilaskohti on neil esmaklassidesse pakkuda 48, mis teeb konkursiks 8,3 last kohale.

Tallinna reaalkooli esimeste klasside test-intervjuule registreeris end kokku 503 last, mis teeb konkursiks samuti umbes 8,3 last ühele kohale.

Tallinna Prantsuse lütseumi 1. klassidesse on praeguseks 2,3 soovijat ühele kohale. Kooli direktor Lauri Leesi arvas, et lõpuks saab konkursiks 3,5 tahtjat ühele kohale ning see on samas suurusjärgus mis möödunud ja ülemöödunud aastal.

Leesi ei osanud hinnata, kui paljud lapsed viivad oma avalduse mitmesse kooli. «Paljud viivad vaid ühte kooli, sest teised sama pere lapsed õpivad just selles koolis - meil on selliseid hästi palju,» sõnas ta. «Kuid on ka neid, kes tiirutavad kõik koolid läbi. Kindlasti on nad vähemuses,» uskus Leesi.

Avaldused öösel

Gustav Adolfi gümnaasiumi õppejuht Tiivi Pikhof sõnas, et kõige aktiivsemad vanemad esitavad oma avaldused esimesel võimalusel: «Kui meil öösel infosüsteem avaneb, siis isegi öösel registreeritakse oma lapsed,» sõnas ta.

Ehkki GAG on juba kolmandat aastat mitte enam ülelinnalise, vaid piirkondliku vastuvõtuga kool, püsib tema eliitkooli-maine ning konkurss sinna õppima on jätkuvalt suur: 1. klassidesse esitati 262 avaldust, mis teeb konkursiks 4,6 kohale.

«Iga aastaga nende inimeste hulk, kes meie piirkonnas elab, tunduvalt suureneb veidratel põhjustel, nii et tänavu on jälle umbes sama konkurents kui ülelinnalise vastuvõtu korral,» imestas õppejuht.

Tallinnas on kokku 15 ülelinnalise vastuvõtuga kooli, millest kuus on erivajadustega lastele ja sinna toimub suunamine nõustamiskomisjoni kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles